Reklama

Dlaczego nie powinniśmy jeść skrzydełek z kurczaka?

Czy jesteś kobietą, która przeszła już przykrą dolegliwość jak torbiel jajnika? Czy ty też uwielbiasz smaczną, szybką i pikantną żywność? Jeśli odpowiedziałaś „ tak" na te pytania i chcesz wiedzieć o co właściwie mi chodzi, czytaj dalej, podam ci trzy główne powody dlaczego warto przestać jeść skrzydełka z kurczaka już dziś. Wiele kobiet, u których wystąpił torbiel jajników, ale nie zostały one odpowiednio zdiagnozowane, nie mają świadomości jak pikantna żywność negatywnie wpływa na torbiel powodując uciążliwe pieczenie oraz dyskomfort. Poniżej przestawiam ci krótki przewodnik, w którym przedstawiam trzy najlepsze wskazówki dlaczego ostre jedzenie nie powinno znajdować się w twojej diecie.

Sterydy

Nadszedł czas, aby pogodzić się z rzeczywistością i uświadomić sobie, że nasze kury, szczególnie te, które znajdujesz w supermarketach są wspomagane sterydami. Trudno tego uniknąć, no chyba, że sama jesteś hodowcą, lub też masz znajomego, który wypasa swoje kurki na trawie, lecz niestety coraz mniej ludzi decyduje się na własną hodowlę. Dlaczego zwracam uwagę głównie na skrzydełka? Ponieważ jeśli kupujesz kurczaki w wyżej wspomnianym supermarkecie, które prawdopodobnie nie uniknęły faszerowania sterydami to ty również je spożywasz, a najwyższa koncentracja szkodliwych substancji przypada właśnie na skrzydełka. Sterydy mogą mieć negatywny na torbiele jajników, a wręcz mogą wspierać ich powstawanie.

Cukier

Cukier jest pewnego rodzaju cichym zabójcą jeśli chodzi o torbiele jajników. Duże ilości cukru powstającego w wyniku syntezy często można znaleźć w sosach wykorzystywanych do przygotowania panierki kurczaka. Pewnie duża część z was przygotowywała kiedyś mięso na przykład na grilla, więc wiecie jak to się robi. Mięso kurczaka zwykle kilka godzin leży sobie w takiej marynacie, co powoduje „ przejście smaku”, a więc i cukrów z marynaty do mięsa, które później będziesz spożywała, co skutkuje spożywaniem dużej ilości cukru z każdym kęsem.

Ostre przyprawy

Pikantne marynaty, sosy i panierki znajdujące się na skrzydełkach kurczaka to kolejny powód by ich unikać, ponieważ powodują one „ rozgrzanie" ciała, w tym torbieli, co może powodować dokuczliwe pieczenie. Nie musisz rezygnować z takiego jedzenia na całe życie, lecz przynajmniej na ten moment. Każdy z nas uwielbia pyszne posiłki, lecz trzeba podejść do nich z pewnym umiarem.

Podsumowując, na pewno nie łatwo będzie zrezygnować z pikantnych, pysznych potraw jakimi są na przykład skrzydełka z kurczaka, zwłaszcza jeśli jesteśmy wielbicielami tego typu jedzenia. Na pocieszenie powiem, że istnieją sposoby na regulacje, które można wprowadzić do swojej diety, jeśli mamy odrobinę chęci i silnej woli. Z perspektywy czasu nie tylko będziesz czuła się lepiej, ale właściwie zadbasz o zdrowie swoich jajników.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama