Reklama

Dlaczego mrożone frytki są niezdrowe?

Wszyscy wiedzą, że frytki smażone na głębokim tłuszczu w barach szybkiej obsługi nie należą do najzdrowszych i nie należy zbyt często ich jeść.

Oprócz nadmiaru tłuszczu zawierają one wiele podejrzanych składników i środków konserwujących. Czy wiesz, co jesz, kiedy zamawiasz frytki w barze?

Frytki są smażone dwa razy, najpierw w fabryce tuż przed mrożeniem, następnie już w barze, tuż przed podaniem. Jakość oleju, na którym są smażone również jest dyskusyjna. Zdarza się, że do oleju dodawany jest sztuczny aromat wołowy w celu polepszenia ich smaku.

Jako konserwantu używa się kwasu cytrynowego, który uważny jest za bezpieczny dla zdrowia, ale czy nie wydaje ci się to dziwne, że frytki z jego dodatkiem nie psują się miesiącami.

W mrożonych frytkach znajduje się również silny środek konserwujący TBHQ. Jego obecność w żywności wiąże się z chorobami wrzodowymi.

Kolejnym składnikiem mrożonych frytek jest cukier, dekstroza, która odpowiada za złocisty kolor frytek. Drugim popularnym konserwantem, który zapewnia frytkom świeży wygląd są fosforany. Często używane w produkcji ciast, deserów, wędlin i konserw rybnych. Fosforany mogą być przyczyną zachorowań na Alzheimera.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama