Reklama

Czy biały ryż jest zdrowy?

Biały ryż. Przez jednych uznawany za niezdrowe źródło pustych kalorii, przez innych za bezpieczny produkt zalecany do spożycia w umiarkowanych ilościach. Od lat toczy się spór, który rodzaj ryżu jest zdrowszy, biały czy brązowy. W rzeczywistości biały ryż, w przeciwieństwie do innych ziaren, często ulepszanych i modyfikowanych, jest stosunkowo mało szkodliwy. I zasługuje na osobny artykuł.

Biały ryż kontra brązowy ryż

Uważa się, że brązowy ryż jest zdrowszy od białego, jednak nie jest to do końca prawda. Brązowy ryż, podobnie jak inne ziarna, zawiera pewną ilość składników utrudniających wchłanianie, na przykład kwas fitynowy. Spożywanie białego ryżu w umiarkowanych ilościach uważa się za bezpieczne, ponieważ podczas procesów przetwórstwa usuwane są z niego otręby, a wraz z nimi – kwas fitynowy. Dzięki temu biały ryż nie hamuje wchłaniania składników odżywczych. Z kolei ryż brązowy, choć zawiera więcej cennych dla organizmu substancji jednocześnie, poprzez obecność kwasu fitynowego, hamuje ich wchłanianie. Warto również zauważyć, że biały ryż jest bardziej lekkostrawny niż brązowy.

Termin przydatności do spożycia

Biały ryż, choć nie zawiera tylu składników odżywczych co ryż brązowy, ma dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Można go przechowywać od dwóch do trzech lat, a w zamkniętym opakowaniu nawet 10 lat. Natomiast brązowy ryż trzeba spożyć przed upływem 6 miesięcy, gdyż ma większą zawartość tłuszczu, który w kontakcie z powietrzem jełczeje.

Arszenik w ryżu?

Kilka lat temu przeprowadzono głośne badanie, które wykazało, że ziarna ryżu zawierają arszenik. Jego obecność wykryto w otrębach, stąd w brązowym ryżu jego poziom był wyższy. Najmniejsze ilości arszeniku znaleziono w ryżu białym (jaśminowym i basmati). Uznano, że płukanie ryżu przed zagotowaniem (popularne w wielu kulturach) może zmniejszyć zawartość tej szkodliwej substancji. Warto jednak wiedzieć, że opinia, jakoby ryż zawierał arszenik jest wciąż poddawana dyskusji i wymaga przeprowadzenia dalszych badań.

Komu służy ryż

Ryż nie zawiera glutenu, dlatego jest cennym produktem zbożowym w diecie osób cierpiących na nietolerancję tego białka lub celiakię. Spośród wszystkich ziaren dostępnych na naszym rynku jest też najbezpieczniejszym źródłem węglowodanów. Z tego powodu jest on cenionym składnikiem diety, zwłaszcza wśród sportowców i osób pragnących wyrzeźbić swoją sylwetkę.

Czy ryż może powodować cukrzycę?

W 2012 roku przeprowadzono badanie dotyczące związku pomiędzy dietą a występowaniem cukrzycy. Uznano, że spożywanie białego ryżu ma związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Wyniki tego badania jednak nadal budzą kontrowersje. Jak wiadomo, Azjaci spożywają największe ilości ryżu spośród wszystkich nacji. Tymczasem zachorowalność na cukrzycę w krajach przez nich zamieszkanych jest bardzo niska.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama