Reklama

Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach?

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, co oznaczają naklejki na owocach i warzywach? Wydaje ci się że umieszczono tam tylko kod produktu, który jest skanowany w kasie? Naklejka informuje nie tylko o tym jaki to rodzaj produktu i jak jest jego cena ale również zawarta jest tam informacja odnośnie warunków uprawy danego warzywa czy owocu. Jeśli poprawnie odczytasz kod będziesz wiedzieć czy owoc był modyfikowany genetycznie, czy tez wyhodowany bez udziału chemicznych nawozów.

Warzywa i owoce posiadają kod PLU składający się z 4 lub pięciu cyfr. Skrót PLU pochodzi od angielskiego zwrotu : „price look- up”. Jeśli na kodzie znajdują się tylko cztery cyfry oznacza to, że produkt wyhodowano konwencjonalnie z użyciem „tradycyjnych" pestycydów. Ostatnie cztery cyfry ( lub tylko cztery) kodu PLU informują jakiego rodzaju owoc czy warzywo kupujesz. Banany są na przykład oznaczone kodem 4011.

Jeśli na kodzie znajduje się pięć cyfr, a kod zaczyna się od „8” oznacza to, że warzywa lub owoce były genetycznie modyfikowane, np. banany zmodyfikowane genetycznie byłby oznaczone w ten sposób: 84011.

Natomiast jeśli na kodzie istnieje pięć cyfr, ale kod zaczyna się od „9” oznacza to, że warzywa czy owoce uprawiane są w sposób organiczny bez genetycznych modyfikacji, taki kod na bananach wyglądałby w ten sposób: 94011.

Wiedza o oznaczeniach na nalepkach znajdujących się na owocach i warzywach pozwoli ci w sposób świadomy wybierać to, co jest dla ciebie zdrowe i unikać trujących składników w pożywieniu. Ponadto istnieje podział warzyw i owoców na Parszywą Dwunastkę i Czystą Piętnastkę.

Do najmniej skażonych zalicza się awokado, ananasa, kapustę i słodki groszek. Do Parszywej Dwunastki należą, między innymi, truskawki, jabłka, nektarynki, brzoskwinie i seler. Te powyżej wymienione warzywa kupujemy tylko z oznaczeniami wskazującymi, że zostały wyhodowane w sposób ekologiczny bez użycia nawozów sztucznych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama