Reklama

Co oznaczają białe prążki na mięsie z kurczaka?

Włoscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące zawartości składników odżywczych w mięsie drobiowym. Okazało się, że zawartość tłuszczu w mięsie z kurczaka wzrosła o 224 procent w ciągu ostatnich kilku dekad. Natomiast poziom białka uległ drastycznemu zmniejszeniu. Czym to zjawisko jest spowodowane? Odpowiadamy.

Okazuje się, że na kurzym mięsie można zauważyć charakterystyczne białe prążki. Wielu naukowców jest zaniepokojonych owym zjawiskiem, które świadczy o chorobie zwierząt nazywanej „drewnianymi mięśniami”. Białe błonki i paski tłuszczu oznaczają, że doszło do rozszczepienia mięśnia i włókno zostało zastąpione tłuszczem.

Robiąc zakupy warto zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Jeśli zauważymy białe prążki, lepiej go nie kupować. Kurczaki najprawdopodobniej cierpiały na chorobę mięśni, więc ich mięso nie powinno być spożywane. Naukowcy twierdzą, że białe prążki na mięsie mogą oznaczać, że kurczaki były karmione hormonami i antybiotykami, by przybrały na masie w jak najkrószym czasie. 

Eksperci od przestrzegają przed kupowaniem i spożywaniem niskiej jakości mięsa, jednak wielu konsumentów pozostaje obojętnych na te uwagi. 

Statystyki prezentują się następująco: na 285 przebadanych kawałków mięsa z kurczaka 96 miało białe prążki. Świadczą one o wysokiej zawartości tłuszczu i złej jakości mięsa. Hodowcy drobiu starają się, aby kurczaki rosły w jak najkrótszym czasie. W latach 50. niespełna dwumiesięczny kurczak ważył 1,3 kilograma, natomiast obecnie 47-dniowy kurczak waży 3 kilogramy. Ten fakt powinien dać nam do myślenia. Wybierajmy mięso z kurczaka ze sprawdzonych źródeł. Pamiętajmy, że w każdym sklepie mamy prawo do uzyskania informacji na temat pochodzenia konkretnego produktu. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama