Reklama

Bezpieczne naczynia kuchenne

Gdy już zdecydujesz, że chcesz kupić konkretny model laptopa, nagle na rynku pojawia się jego nowsza wersja. Taka sytuacja dotyczy sprzętu kuchennego. Są też niepokojące raporty odnośnie tego, czy dany sprzęt sprzyja środowisku i czy jest bezpieczny dla użytkownika. Usłyszysz, że sprzęt z teflonu jest zabójczy, a chwilę później przeczytasz, że naukowcy udowodnili, że jednak można go bezpiecznie używać. Skąd mamy wiedzieć, co wybrać, gdy istnieje tyle sprzecznych informacji? Ten artykuł przedstawia najnowsze trendy i odkrycia, które pomogą w trakcie zakupów.

Reklama

Czy sprzęt wykonany z aluminium się sprawdzi?

Niektóre najnowsze badania twierdzą, że sprzęt z aluminium jest absolutnie bezpieczny. Jednak może szkodzić zdrowiu, gdy powierzchnia sprzętu ulegnie uszkodzeniu. Podczas przyrządzania potraw o kwasowym odczynie i przy wysokiej temperaturze może dojść do naruszenia aluminiowej powierzchni. Przez co ludzki organizm wchłonie szkodliwe chemikalia. Jeśli jednak naczynie nie zostanie uszkodzone, będzie bezpieczne w użytkowaniu.

 

Mimo to czy nadal warto podejmować takie ryzyko? Niewielkie stężenie aluminium nie może wyrządzić szkody w organizmie, bo układ pokarmowy potrafi pozbyć się go z jelita. Aluminium jest pierwiastkiem występującym w ziemi, a więc też w wodzie, jedzeniu i glebie. W ten sposób można spożywać więcej aluminium, niż gdyby żyło się blisko miejsca toksycznych odpadów czy pracowało w oparach aluminium.

 

Gotowanie przy użyciu sprzętów wykonanych z aluminium jest bezpieczne tylko wtedy, gdy nie jest on uszkodzony. Jeśli zdecydujesz się kupić ten rodzaj sprzętu, dobrze o niego dbaj. Pamiętaj też o tym, by prawidłowo pozbywać się uszkodzonego sprzętu, by wysokie stężenie aluminium nie dostało się do zasobów gleby lub wody.

Najstarszy sprzęt –  żeliwny

 

Czasami najstarsze rzeczy są najlepsze. Waga tych sprzętów może zniechęcać do ich kupna, jednak jest to jego pozytywna cecha. Żeliwnych sprzętów można używać na gazie, jak i w piekarniku.

Jego minusem może być to, że z łatwością przywiera do nich jedzenie. Równie bezpieczne będzie użycie żeliwnego emaliowanego sprzętu. Niestety, nie jest on tani. Mimo to jest trwały i przetrwa lata użytkowania, a więc jest warty swojej ceny.

 

Sprzęty żeliwne są jednymi z najbezpieczniejszych. Przechowuj je w wygodnym miejscu, żebyś przed użyciem nie musiała się często pochylać i podnosić takiego ciężaru.

Dyskusyjny teflon

Firma DuPont wykorzystała składnik C8, by wyprodukować teflon, a następnie we własnym badaniu odkryła, że C8 jest szkodliwe –  wyniki zostały potwierdzone w 1961. Mimo to produkty nadal były na rynku. Badania pokazały, że C8 może prowadzić do uszkodzeń płodu, raka nerek i innych poważnych problemów zdrowotnych.

 

A więc dlaczego DuPont nadal tworzy te produkty? Stało się to za sprawą Agencji Ochrony Środowiska (EPA). EPA nie otrzymała od firmy DuPont ściśle tajnych dokumentów na temat C8 aż do 2001 roku. Wina nie leży po stronie EPA, bo firma powinna była przedstawić dokumentację dekady wcześniej. W 2005 EPA obciążyła firmę grzywną wysokości 10, 250 000 milionów dolarów za brak raportu o wpływie C8 na zdrowie. Dlaczego ta sprawa jest taka ważna od strony legalnej? To ostatni rok, gdy firma może używać w swoich produktach C8. EPA zażądała, by C8 wycofano z produkcji do 2015 roku.

To naukowcy nie powiadomili o zagrożeniu zdrowia. Jednak jak naprawdę wygląda kwestia tego zatajenia? Czy ktoś inny był tego świadomy? Jeśli jest tyle pytań bez odpowiedzi, czy warto narażać swoje zdrowie?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama