Reklama

8 „niezdrowych” produktów korzystnych dla naszego organizmu

Nie dajmy się zwieść jednostronnym opiniom na temat różnych produktów żywnościowych, mówiących, że coś jest absolutnie niezdrowe. Niektóre z nich mogą rzeczywiście niekorzystnie odbijać się na naszym zdrowiu, ale tylko wtedy, gdy spożywane są w nadmiarze. Inne z kolei są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wszystko zależy od naszego zdrowego rozsądku i wyczucia złotego środka. Oto kilka produktów, które nie są tak straszne, jak zwykło się sądzić.

Reklama

Biały ryż

Naukowcy wykazali, że biały ryż zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Badania sugerują, że u osób jedzących biały ryż istnieje mniejsze prawdopodobieństwo przybrania na wadze niż u osób spożywających ryż brązowy. Chociaż w jego białej odmianie znajdziemy dużo węglowodanów, są one istotną częścią naszej diety ze względu na wartość odżywczą. Spożywanie białego ryżu zapewnia również zdrową skórę.

Kawa

Z picia kawy możemy mieć wiele korzyści. Zawiera kofeinę, dzięki której pozostajemy aktywni, a pita rano przygotowuje nasze ciało do dnia pełnego zajęć. Zawiera dużo flawonoidów wspierających pracę serca i chroniących komórki przed szkodliwymi procesami starzenia się. Kawa pomaga także przeciwdziałać pojawieniu się choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Nie należy jednak przesadzać z ilością wypijanych filiżanek.

Makaron

W niektórych regionach uważa się, że makaron jest niezdrowy, jednak okazuje się, że kuchnia włoska nie jest tak zła, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób unika tego produktu ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny. Jednak makarony produkowane z pszenicy durum mają niski indeks glikemiczny, około 40 – 50. Spożywanie makaronu więc nie powinno powodować skoków poziomu cukru we krwi.

Alkohol

Umiarkowana konsumpcja alkoholu może przynieść korzyści zdrowotne. „Umiarkowana” oznacza jeden napój alkoholowy dziennie dla kobiet i 2 dla mężczyzn. Taka ilość wypijanego alkoholu pomoże zmniejszyć ryzyko choroby serca i zawału. Alkohol może również mieć korzystny wpływ w leczeniu raka. Badanie przeprowadzone w 2011 roku sugeruje, że osoby spożywające rozsądne ilości alkoholu cierpią o 23% rzadziej na choroby mózgu.

Wołowina

Jeśli należysz do grona osób, które uwielbiają czerwone mięso, ale zrezygnowały z jego spożywania ze względów zdrowotnych, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Umiarkowana konsumpcja tego rodzaju mięsa pomaga w zrzuceniu wagi i wzbogaca naszą dietę. Wołowina zawiera ważne dla zdrowia witaminy i minerały, w tym witaminę B, żelazo, cynk i białko.

Grzyby

Grzyby nie są uznawane za zdrowe i jest to mit, który należy obalić. Zawierają selen, ryboflawinę, żelazo witaminę D i wapń. Wspomagają pracę układu odpornościowego i doskonale nadają się jako produkt dla wegetarian.

Masło orzechowe

Jedno z badań wykazało, że u kobiet, które jadły porcję masła orzechowego dziennie o 25% rzadziej występowała otyłość. Tak więc dodanie go do swojej codziennej diety nie tylko pomoże nam zachować odpowiednią wagę, ale również wniesie wspaniały smak i dostarczy ważnych wartości odżywczych.

Ziemniaki

Ziemniaki mają złą reputację ze względu na to, że podejrzewa się je o powodowanie nadwagi. Mają jednak w swoim składzie dużo potasu i zdrowego błonnika pokarmowego. Ich skórki można stosować jako pokarm wzmacniający pracę serca i przeciwdziałający rakowi. Ziemniaki zawierają skrobię odporną na trawienie, co pomaga regulować poziom cukru we krwi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama