Reklama

6 produktów żywnościowych, które mogą skrócić ci życie

W związku z epidemią otyłości coraz więcej ludzi chce wieść zdrowsze życie i włączać do swojej diety produkty, które kiedyś były jej najważniejszymi składnikami. Chociaż spożywanie owoców, warzyw i chudego mięsa jest teraz bardzo popularne, wciąż spożywamy produkty, które powinno się omijać, gdyż mogą być przyczyną skrócenia naszego życia. Jeśli chcemy ograniczyć najmniej zdrowe produkty z naszej diety, oto te, które powinniśmy wykluczyć całkowicie.

Reklama

Napoje gazowane

Napoje gazowane nie mają żadnych wartości odżywczych i mogą mieć wpływ na długość naszego życia, gdyż wywołują podobne efekty starzenia się, co palenie papierosów. Dietetyczne napoje gazowane są tak samo szkodliwe jak zwykłe i zwiększają ryzyko wywołania cukrzycy do 67%, jeśli są często spożywane.

Kawa

Osoby, które wypijają co najmniej cztery szklanki kawy dziennie będą prawdopodobnie płacić za swoją złą dietę krótszym życiem. Kawa powoduje skracanie telomerów przed obumieraniem komórek, co powoduje przedwczesne starzenie się.

Alkohol

Alkohol ma bezpośredni związek z większością problemów zdrowotnych z sercem i stanowi zagrożenie dla osób, które piją więcej niż trzy napoje alkoholowe dziennie.

Czerwone mięso

Czerwone mięso ma związek z telomerami i może skrócić nasze życie, jak również prowadzić do rozwoju raka i chorób serca. Długość telomerów stopniowo się zmniejsza, jeśli często jemy ten rodzaj mięsa.

Margaryna

Kiedyś uważano, że margaryna jest zdrowszą alternatywą dla masła, ale jest to produkt zagrażający naszemu zdrowiu. Zawiera dużo tłuszczy trans, które mogą uszkadzać komórki krwi i z czasem powodować zakrzepy. Mogą również prowadzić do przybierania na wadze i zmniejszać ilość „dobrego” cholesterolu w organizmie.

Przetworzone mięso

Chociaż przetworzone mięso zawiera dużą ilość białka, może prowadzić do skrócenia naszego życia, ponieważ oddziałuje ono niekorzystnie na telomery związane z biologicznym starzeniem się. Dlatego też dobrze jest unikać jedzenia hot dogów, boczku czy pepperoni. Zaleca się raczej spożywanie chudszego mięsa w naturalnej postaci, bez zawartości nasyconych tłuszczy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama