Reklama

5 produktów wywołujących zaburzenia hormonalne

Zaburzenia hormonalne są stosunkowo powszechne w dzisiejszych czasach. Brak równowagi hormonalnej może mieć znaczący wpływ na zdrowie człowieka i jego samopoczucie. Hormony będące częstą przyczyną zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu to estrogen i testosteron. Nadmierna ilość estrogenu w organizmie może być spowodowana obecnością tego hormonu w produktach spożywczych. Jeżeli podejrzewasz, że możesz cierpieć na zaburzenia hormonalne, oto pięć produktów spożywczych, których powinnaś unikać.

Produkty sojowe

Ziarna soi są bogate w substancje, które nie tylko przypominają ludzki estrogen, ale również powstrzymują działanie tarczycy, odpowiedzialnej za gospodarkę hormonalną. Regularne spożywanie soi związane jest z zaburzeniami nastroju, depresją, bezpłodnością, przybieraniem na wadze i utratą masy mięśniowej. Dobrą alternatywą dla mleka sojowego jest mleko orzechowe, dla margaryny sojowej - olej kokosowy, a dla białka sojowego – białko ryżowe.

Korzeń lukrecji

Jedno z badań wykazało, że wpływ lukrecji na poziom estrogenów jest nawet silniejszy niż wpływ środków antykoncepcyjnych. Z tego względu prowadzi się badania mające na celu wykazanie, czy można ją stosować w produkcji leków obniżających poziom testosteronu we krwi.

Drób

Prawo nie zezwala na dodawanie hormonów do drobiu, ale przepisy nie obejmują pożywienia drobiu, którego podstawą są pasze sojowe zawierające naturalnie estrogen. Hormon ten znajduje się później w znacznych ilościach w mięsie. Jeśli chcemy dbamy o zdrowie naszego serca, powinniśmy zamiast drobiu wybierać mięso ze świń i krów z wolnego wybiegu lub dziko odławiane ryby.

Sztuczne barwniki

Sztuczne barwniki w produktach spożywczych mogą wyglądać niewinnie, jednak ich działanie może uszkadzać hormony. Są one wyprodukowane na bazie ropy naftowej, która wpływa niekorzystnie na układ wewnątrzwydzielniczy. Aby uniknąć sztucznych barwników, szukaj takich produktów, które nie zawierają kolorowych dodatków.

Nabiał

Badacze zaczynają podejrzewać, iż regularne spożywanie produktów mlecznych nie tylko zwiększa poziom estrogenu w organizmie, ale również zwiększa ryzyko powstania raka związanego z nieprawidłowym poziomem tego hormonu. W krajach, gdzie notuje się największe spożycie produktów nabiałowych, istnieje również największa ilość zachorowań na raka piersi i raka narządów rodnych u kobiet.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama