Reklama

Żywy ocet: Jak powstaje i jakie ma właściwości?

Żywy ocet powstaje długo i powoli. Potrzebuje czasu, by uzyskać idealny stopień kwasowości i w procesie naturalnej fermentacji osiągnąć pełnię smaku i wartości zdrowotnych. Żywy ocet poprawia trawienie, jest naturalnym probiotykiem, obniża poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu, obniża też ciśnienie i wspomaga odchudzanie. Tyle zalet w produkcie tradycyjnym, stosunkowo niedrogim i łatwo dostępnym.

Jak powstaje żywy ocet?

Może być jabłkowy (zwany też cydrowym), malinowy, winogronowy, z dzikiej róży, głogu, czarnego bzu - wybór jest bardzo szeroki, a każdy z nich ma zalety nie do przecenienia. Żywy ocet jest niepasteryzowany, niefiltrowany, stąd nieco mętny i zawiera żywe kultury bakterii.

Ocet żywy powstaje ze świeżych owoców, które zostają poddane wielotygodniowej fermentacji. Fermentacja powinna przebiegać bez dodatku drożdży. Proces fermentacji alkoholowej i octowej może trwać nawet kilka miesięcy. Powstały ocet jest mętny, ale nie powinno się go filtrować, by zachować wszystkie składniki odżywcze, w tym żywe kultury bakterii. Dlatego na dnie żywego octu można znaleźć osad, a na górze rodzaj nalotu, zwanego matką octową. To właśnie cecha tego, że ocet jest żywy.

Żywy ocet - na co dobrze wpływa?

Żywy ocet jabłkowy działa bardzo dobrze na jelita, a jak wiadomo jelita to centrum dowodzenia i to od nich w dużej części zależy nasza odporność. Ocet jabłkowy to bogactwo witamin z grupy A, B, C, E, P oraz mikroelementów, takich jak potas, magnez, krzem. Żywy ocet jabłkowy oczyszcza organizm z toksyn i sprawdza się podczas odchudzania. Obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i działa korzystnie na serce. Ocet obniża poziom cukru we krwi i eliminuje skoki insuliny po posiłkach. Jest ceniony przez diabetyków cierpiących na cukrzycę typu 2, ale regularne picie octu jabłkowego w tym przypadku lepiej skonsultować z lekarzem.

Ocet malinowy jest ceniony za zawartość antyoksydantów, czyli związków zdolnych do redukcji wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu , stany zapalne, a nawet nowotwory. Ocet winogronowy doceniany jest za właściwości antymiażdżycowe, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.

Żywy ocet: Szerokie zastosowania

Żywy ocet możemy wykorzystać w kuchni do wielu potraw. Oczywiście octu używamy do sałat i sałatek, marynat. Octem możemy podkreślić smak sosów, zup, smoothie, napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Do octu i wody możemy dodać imbir, kurkumę, jagody goji, żurawinę i łatwo przyrządzić pyszny napój.

Pamiętajmy, by nie pić octu samego, źle działa na zęby, podrażnia przełyk i cały przewód pokarmowy. Szklanka wody, a w niej 10-15 ml octu dziennie - dietetycy zapewniają, że szybko odczujemy pozytywne skutki takiej mikstury.


Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama