Reklama

Wpływ brązowego ryżu na nasze zdrowie

Brązowy ryż od dawna jest uważany za zdrowszą alternatywę białego. Sprawdza się idealnie w daniach dla osób dbających o linię i posiadających zdrowe nawyki żywieniowe. Brązowy ryż jest bardziej sycący i ma mniej kalorii, może być dodatkiem do warzyw, mięs, potraw chińskich oraz sałatek.

Reklama

Wspomaga odchudzanie

Zamiana ryżu białego na ryż brązowy od razu odbije się na naszej wadze. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika sprawiają, że ryż jest odpowiedni dla osób będących na diecie. Zawarte w brązowym ryżu węglowodany zwiększają poziom energii w organizmie, co ma bezpośredni wpływ na utratę wagi.

Chroni przed chorobami serca

Ryż zawiera określone związki naturalne, które pomagają zapobiegać schorzeniom układu krążenia. Dodatkowym atutem ryżu jest niska zawartość tłuszczu.

Wspiera układ odpornościowy

Wysoka ilość witaminy z grupy B i innych składników odżywczych przyczyniają się do budowy silnego układu odpornościowego. Inne składniki takie jak cynk i selen utrzymują system immunologiczny w optymalnym stanie.

Obniża poziom cholesterolu we krwi

Jedzenie brązowego ryżu od czterech do sześciu razy w tygodniu pomoże nam obniżyć poziom złego cholesterolu o prawie siedem procent. Dodatkowo, włączając do diety produkty pełnoziarniste możemy pozbyć się złego cholesterolu i wspomóc nasz układ trawienny.

Zalecany dla diabetyków

Brązowy ryż jest doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę. Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny mogą pomóc znacznie obniżyć poziom cukru. Osoby, które regularnie spożywają brązowy ryż mogą w naturalny sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama