Brązowy ryż od dawna jest uważany za zdrowszą alternatywę białego. Sprawdza się idealnie w daniach dla osób dbających o linię i posiadających zdrowe nawyki żywieniowe. Brązowy ryż jest bardziej sycący i ma mniej kalorii, może być dodatkiem do warzyw, mięs, potraw chińskich oraz sałatek.
Zamiana ryżu białego na ryż brązowy od razu odbije się na naszej wadze. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika sprawiają, że ryż jest odpowiedni dla osób będących na diecie. Zawarte w brązowym ryżu węglowodany zwiększają poziom energii w organizmie, co ma bezpośredni wpływ na utratę wagi.
Ryż zawiera określone związki naturalne, które pomagają zapobiegać schorzeniom układu krążenia. Dodatkowym atutem ryżu jest niska zawartość tłuszczu.
Wspiera układ odpornościowy
Wysoka ilość witaminy z grupy B i innych składników odżywczych przyczyniają się do budowy silnego układu odpornościowego. Inne składniki takie jak cynk i selen utrzymują system immunologiczny w optymalnym stanie.
Jedzenie brązowego ryżu od czterech do sześciu razy w tygodniu pomoże nam obniżyć poziom złego cholesterolu o prawie siedem procent. Dodatkowo, włączając do diety produkty pełnoziarniste możemy pozbyć się złego cholesterolu i wspomóc nasz układ trawienny.
Brązowy ryż jest doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę. Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny mogą pomóc znacznie obniżyć poziom cukru. Osoby, które regularnie spożywają brązowy ryż mogą w naturalny sposób zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.