Reklama

Właściwości lecznicze kwiatów forsycji: Na co pomagają?

Forsycja to jeden z najpopularniejszych krzewów kwitnących w naszych ogrodach. Jej żółte kwiaty pojawiają się już wczesną wiosną, dając jednoznaczny sygnał, że możemy pożegnać zimę na dobre. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że te barwne rośliny są nie tylko jadalne, ale stanowią też skarbnicę cennych substancji odżywczych. Na co pomaga kwiat forsycji? Udekorowanie nim kanapki lub zrobienie naparu polecane jest osobom zmagającym się ze skokami cukru i nadciśnieniem. Czego jeszcze można się po nim spodziewać? Lista właściwości naprawdę robi wrażenie!

Kiedy kwitnie forsycja?

Krzew w pełnym rozkwicie możemy podziwiać w kwietniu, choć niektóre odmiany wypuszczają drobne kwiaty już w drugiej połowie marca. Zazwyczaj okres kwitnienia trwa do maja, więc ze zbiorami nie powinniśmy nadmiernie zwlekać.

Zbiory kwiatów forsycji: O czym trzeba pamiętać?

By skorzystać z leczniczych właściwości kwiatów forsycji, zbiory powinniśmy właściwie zaplanować. Nie musimy wyruszać do ogrodu na samym początku sezonu - warto dać forsycji czas, by kwiaty rozwinęły się w pełni. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nie każdy krzew przyniesie nam same korzyści - kwiatów nie należy zbierać z roślin, które posadzone są w miejscach zanieczyszczonych, np. w bezpośrednim sąsiedztwie ulic. Starajmy się wybierać suche i słoneczne dni, by uniknąć nadmiernej wilgoci.

Reklama

Świeże kwiaty należy ostrożnie umyć chłodną wodą i zużyć jak najszybciej. Warto jednak zebrać większą ilość, by je zasuszyć. W tej formie można przechowywać je przed długie miesiące. Jak suszyć kwiaty forsycji? Nie używajmy piekarnika! Wystarczy temperatura pokojowa. Poleca się rozłożyć je na pergaminie do pieczenia w przewiewnym, ale zacienionym miejscu. Nie powinny być narażone na mocne światło słoneczne.

Zobacz też: Co jeść, żeby oczyścić okrężnicę? Poznaj dietę dla zdrowych jelit

Dobroczynne właściwości kwiatów forsycji

Są skarbnicą rutyny, czyli flawonoidu, który jest niezbędny dla wzmocnienia i zadbania o elastyczność naczyń krwionośnych. Z tego względu kwiaty forsycji poleca się osobom cierpiącym na żylaki oraz będącym w grupie ryzyka. Niestety, problemy na tym tle mogą wynikać z uwarunkowań genetycznych, a jak wiadomo - lepiej zapobiegać niż leczyć. Rutynę często wskazuje się jako środek hamujący powstawanie pajączków, poprawiający kondycję skóry i spowalniający procesy starzenia.

Wśród zalet kwiatów forsycji wymienia się także pozytywny wpływ na narząd wzroku, więc nie powinno ich brakować w domowych zapasach seniorów, a także osób, które przebywają na co dzień w sztucznym oświetleniu i spędzają dużo czasu przed komputerem. Spożywanie naparu z kwiatów forsycji pomoże uregulować wahania cukru i ciśnienia tętniczego, wpłynie korzystnie również na przeciążoną wątrobę. Warto wprowadzić go w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

To ci się przyda: Kwiatowy napar pomoże złagodzić objawy sezonowej alergii. Szczególnie docenimy to wiosną i latem.

Zobacz: Herbata rooibos. Eliksir zdrowia w filiżance

Kwiaty forsycji: Zastosowanie w kuchni i łazience

Świeżych kwiatów można używać w celach kulinarnych. Warzywne i owocowe sałatki oraz kanapki będą wyglądać niezwykle szykownie! Niestety, to typowo wiosenna przekąska, lecz zdrowotne napary z suszonych kwiatów możemy przygotowywać w dowolnym momencie, niezależnie od pory roku.

  • Jak zrobić napar z kwiatów forsycji? Do szklanki wsyp jedną lub dwie łyżeczki wysuszonych kwiatów. Zalej gorącą wodą o temperaturze 80°C i zaparzaj przez kilka minut. Przecedź i spożywaj jedną porcję dziennie. Napój oczaruje cię nie tylko właściwościami, ale też przyjemnym kwiatowym aromatem i słodkawym smakiem. Po ostygnięciu możesz wykorzystać go również do pielęgnacji cery.
  • Przepis na nalewkę z kwiatów forsycji: 100 gramów świeżych lub suszonych kwiatów zalej 500 mililitrami mocnego alkoholu (50%). Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Co trzy lub cztery dni warto potrząsnąć naczyniem. Nalewka będzie gotowa po dwóch tygodniach. Przed spożyciem przecedź ją i przelej do bardziej poręcznej butelki. Spożywaj raz lub dwa razy dziennie, nie przekraczając porcji 20 mililitrów.

Polecamy:

Dlaczego warto pić wodę brzozową?

Miód manuka: Właściwości i zastosowanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama