Reklama

Wegańskie ciasto dyniowe na jesienne wieczory

Sezon dyniowy w pełni, więc warto skorzystać z przepisu na dyniowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Dlaczego ten przepis jest wyjątkowy? Ponieważ łączy w sobie kruchy spód i puszysty, kremowy farsz dyniowy.

Składniki na ciasto:

2 szklanki płatków owsianych

½ szklanki posiekanych daktyli

1/3 kostki masła migdałowego

szczypta soli morskiej

2 łyżki dowolnego mleka roślinnego

Farsz:

400 ml puree z dyni

2/3 szklanki orzechów nerkowca

½ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka soku z cytryny

półtorej łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki ziela angielskiego

szczypta mielonych goździków

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

Jak zrobić puree z dyni?

Niedużą dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować do otrzymania puree. Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub 5 dni.

Ciasto:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty natrzyj odrobiną oleju. Z płatków, daktyli, masła migdałowego, soli i mleka ugnieć ciasto. Wylep ciastem formę. Wszystkie składniki na farsz zmiksuj w blenderze na bardzo gładką masę. Wylej mieszaninę na ciasto. Uważaj aby równomiernie ją rozprowadzić. Zapiekaj przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia. Ciasto można podawać z gałką wegańskich lodów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama