Reklama

Sześć produktów, które najszybciej obniżają poziom cukru

Dieta współczesnych ludzi obfituje w węglowodany proste. Najgorszy rodzaj cukrów znajduje się nie tylko w słodyczach, napojach czy słonych przekąskach, ale też w białym pieczywie, ryżu czy makaronach. Cukier zawierają też popularne dodatki (np. keczup) i owoce. Nic dziwnego, że coraz więcej osób zmaga się z cukrzycą lub insulinoopornością. Jeśli w naszej diecie przeważają węglowodany proste, dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie – do wyrzutu dużej ilości insuliny. Na dłuższą metę bardzo obciąża to trzustkę i grozi jej uszkodzeniem. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi nie tylko niszczy naczynia krwionośne i zwiększa ryzyko miażdżycy, ale też błyskawicznie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego tak ważne jest włączenie do diety produktów, które skutecznie regulują, a nawet obniżają poziom glukozy.

Czosnek

Ekstrakty z czosnku wchodzą w skład wielu leków przeciwcukrzycowych. Ta popularna przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, a w dodatku zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Wszystko dzięki aliksynie i wanadowi – substancjach, które aktywują enzymy odpowiedzialne za wchłanianie glukozy. Czosnek warto więc dodawać do potraw i spożywać go przynajmniej dwa razy dziennie w niewielkich ilościach (w zbyt dużych może podrażniać żołądek).

Imbir

Korzeń świeżego imbiru jest bogatym źródłem substancji bioaktywnych. Przede wszystkim zawiera cenne polifenole, które zwiększają wchłanianie cukru z krwi przez komórki. Imbir działa też przeciwzapalnie i stymuluje produkcję enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za prawidłową gospodarkę węglowodanową. W ten sposób znacznie wspiera utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Otręby owsiane

Owies jest szczególnie polecany w profilaktyce i leczeniu cukrzycy oraz insulinooporności. Zawiera beta-glukany, które obniżają poziom glukozy po posiłku, regulują ilość wydzielanej insuliny i zwiększają wrażliwość komórek na ten hormon. Jednocześnie otręby owsiane mają niski indeks glikemiczny, zawierają mnóstwo błonnika, zapewniają uczucie sytości i regulują wchłanianie tłuszczów do organizmu. Nie tylko zmniejszają więc ryzyko cukrzycy, ale także nadwagi i otyłości.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to zdecydowanie najzdrowsza przekąska świata. Znajdziemy w nich mnóstwo błonnika i protein, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają niski indeks glikemiczny, a jednocześnie są niezwykle sycące. Mimo kaloryczności ułatwiają odchudzanie, co zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Morwa biała

Morwa biała to roślina o silnych właściwościach przeciwcukrzycowych. Znajdujące się w jej liściach substancje spowalniają rozkład i wchłanianie się węglowodanów do organizmu. Herbatę lub ekstrakty z morwy warto przyjmować po obiedzie – skutecznie obniża hiperglikemię po posiłku i hamuje apetyt na słodycze. Morwa biała znacznie zmniejsza też ryzyko powikłań cukrzycy.

Cynamon

Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem cynamonu w leczeniu cukrzycy typu 2. Okazuje się, że regularnie spożywana przyprawa skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Działa też przeciwzapalnie i chroni przed miażdżycą (obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu). Znajdujące się w cynamonie substancje przyspieszają także metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki temu ułatwia to odchudzanie i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama