Reklama

Syrop z czosnku, cytryny i miodu. Jak zrobić?

Gdyby zapytać jakąkolwiek babcię w Polsce o naturalny specyfik, który pomoże na przeziębienie, to bez zastanowienia wskaże syrop z cebuli. Niestety, choć ma bardzo cenne właściwości, to wiele osób nie jest przekonanych do jego smaku. Jeśli cenimy sobie naturalne remedia na infekcję, to warto zastanowić się nad sporządzeniem syropu z czosnku, cytryny i miodu! Nie tylko ma łagodniejszy smak, ale swoimi właściwościami nie ustępuje temu, który przygotowuje się z cebuli. Jak zrobić ten skuteczny i domowy specyfik? Przekonajmy się.

Dlaczego warto sięgnąć po syrop z czosnku, cytryny i miodu?

Jeśli szczególnie mocno doskwiera nam przeziębienie i najbliższe dni wolimy spędzić w domu, to warto wzmocnić organizm domowymi specyfikami. Wśród wielu produktów, które w domowych spiżarniach mamy pod ręką, często znajdują się właśnie cytryna, czosnek i miód. Wszystkie te trzy składniki wykazują się wieloma zdrowotnymi właściwościami, ale akurat te dwa ostatnie zasilają grono tzw. naturalnych antybiotyków. Stworzenie syropu właśnie z tych trzech składników, to tajna broń, która pomoże złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, ale także wzmocni organizm i może skrócić czas rekonwalescencji. Wystarczy taki syrop stosować regularnie, aby poczuć wymierne korzyści. 

Trzeba również zwrócić uwagę na fakt, że - w porównaniu do innych, babcinych specyfików - syrop z czosnku, cytryny i miodu ma łagodniejszy smak, co sprawi, że nawet dzieci i niejadki spojrzą na niego łaskawym okiem.

Reklama

Moc domowego syropu

Nie trzeba nikogo przekonywać, że składniki stanowią o sile syropu. A jakimi właściwościami się one odznaczają?

Czosnek - jego smak i zapach częśto nikogo nie przekonują, ale jego właściwości zdrowotne powinny szybko zrekompensować tę niedogodność. Swoje walory zawdzięcza pochodnej siarki - allicynie - która ma działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. To właśnie ona pomaga nie tylko wzmocnić organizm, ale także złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Aby allicyna aktywowała się w czosnku, musi mieć kontakt z tlenem, dlatego przed obieraniem, a następnie krojeniem i siekaniem ząbków, warto go rozgnieść.

Cytryna - jej plasterek w herbacie fenomenalnie wpływa na smak napoju. Ale owoc ten ma o wiele więcej właściwości. Cytrynę kojarzymy z faktem, że jest naturalnym źródłem witaminy C. Jak wiadomo, to właśnie ona stymuluje odporność i pomaga organizmowi uporać się z infekcjami. Rzadziej wspomina się, że ta substancja pomaga uszczelnić naczynia krwionośne, co ułatwia utrzymać ciśnienie w ryzach.

Miód - niekwestionowany król wśród tzw. naturalnych antybiotyków: słodki i skuteczny zarazem. To skoncentrowana siła witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów, które korzystnie działają na kondycję organizmu. Wśród licznych właściwości miodu warto przypominać te najważniejsze: działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i silnie regenerujące.

Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny?

Aby przygotować syrop z czosnku, trzeba sięgnąć po następujące składniki:

- trzy cytryny
- dwie główki polskiego czosnku
- pół szklanki miodu
- pół szklanki ciepłej, ale niezbyt gorącej wody.

Niezbędny okazuje się także słoik z zakrętką, w którym wymiesza się wszystkie produkty.

Do słoika należy wlać sok pozyskany z cytryn (może zawierać również miąższ). Następnie rozgnieść i obrać czosnek, a później przepuścić przez praskę oraz umieścić w soku. W osobnym naczyniu wymieszać ciepłą wodę z miodem, a następnie wlać do pozostałych składników. Dokładnie zakręcić i porządnie wymieszać. Tak sporządzony syrop trzeba umieścić w lodówce i pozostawić na około trzy dni, aby całość się dokładnie połączyła. 

Jak dawkować syrop z czosnku, miodu i cytryny?

Dawkowanie syropu jest banalne i mogą z niego korzystać zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli chcemy wzmocnić organizm jesienią lub zimą, wystarczy jedna łyżeczka specyfiku dziennie. W przypadku infekcji, dawkę można zwiększyć do trzech łyżeczek: rano, w południe i wieczorem.

Zobacz także:

Grypa żołądkowa? Unikaj błonnika, postaw na probiotyki

Kiszenie kapusty: Najważniejsze tajniki kiszenia

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama