Syrop z cebuli warstwowy: Jakich błędów unikać?
Chyba nie ma na świecie osoby, która w czasie choroby nie była leczona syropem z cebuli! Ten babciny sposób nie tylko ułatwia pokonanie przeziębienia, ale łagodzi uporczywy kaszel! Jednak jego zastosowań jest o wiele więcej. Niestety, smak syropu z cebuli nie każdemu przypada do gustu. Dlaczego? Ponieważ przy jego przygotowywaniu popełniamy kilka błędów, które mają wpływ jego walory. Zatem, jakich błędów należy unikać podczas sporządzania syropu z cebuli? Przekonajmy się!
Syrop z cebuli to znany i sprawdzony sposób na pokonanie przeziębienia! W cebuli zawarte są cenne substancje, które korzystnie wpływają na organizm. Dzięki temu uzyskujemy bardzo cenny specyfik, pomocny nie tylko przy przeziębieniu. Syrop z cebuli jest antyseptykiem, więc może dezynfekować skórę, poprawiać trawienie, a także sprzyjać rekonwalescencji w przypadku problemów z pęcherzem. Stosowanie regularnie syropu z cebuli może także normować ciśnienie tętnicze krwi, a także wspierać walkę z grzybicą.
Przygotowanie syropu z cebuli nie jest skomplikowane, ale często popełniamy błędy, które sprawiają, że jest albo niesmaczny, albo szybko się psuje. Poznajmy najczęstsze z nich!
- Przecedź syrop z cebuli! Gotowy syrop powinien być pozbawiony warzywa. W przeciwnym razie zamiast spożywać sam płyn, zjadamy cebulę, która nie zachęca: zwłaszcza najmłodszych.
- Nie zakręcaj słoika! Aby syrop z cebuli przechowywać prawidłowo, należy go szczelnie zamknąć. Jednak nie wolno robić tego za wcześnie! Przez pierwsze dwa dni lepiej zakryć go gazą, a dopiero później wieczkiem. To zapobiegnie przedwczesnej fermentacji.
- Podkręć smak! Wiele przepisów - nawet tych babcinych - nadal hołduje cukrowi. Jeśli smak syropu z cebuli nie przypada nam do gustu, lepiej zastąpić cukier miodem!
- Nie ograniczaj się do cebuli! Choć cebula sama w sobie jest zdrowym warzywem, warto dodać do syropu inne składniki, które nie tylko wpłyną na smak, ale wzmocnią jego działanie!
- Układaj składniki warstwowo! Wiele osób zasypuje cebulę cukrem. Wtedy też zużywa się bardzo dużo sacharozy! Lepiej przekładać składniki warstwami - cukier szybciej dojdzie do warzywa i sprawi, że puści więcej soku.
- Ugnieć cebulę! Samo posiekanie cebuli nie nie wystarczy. Przed umieszczeniem jej w słoiku i zasypaniem jej cukrem, warstwę dobrze jest ugnieść. To sprawi, że szybciej puści sok!
Jeśli chcemy, aby syrop miał nie tylko lepszy smak, ale także większe spektrum działania, warto dodać do niego kilka cennych składników. Co warto mieć na uwadze?
- Imbir: Zawiera gingerol - substancję o działaniu przeciwzapalnym.
- Czosnek: To źródło allicyny, czyli pochodnej siarki - to właśnie ona rozprawia się z bakteriami.
- Goździki: Znaleźć w nim można eugenol - to cenny i naturalny środek przeciwbólowy.
- Cytryna: To dodatkowe źródło witaminy C. Złagodzi ostry smak cebuli.
Sprawdź też:
Alergie, zatoki, wrzody... Jesienią dokuczają jeszcze bardziej