Symbolika kodów na jajkach. Przekonaj się, czy rozumiesz jej znaczenie
Jajka to zdrowy produkt, który dobrze uwzględnić w swojej diecie. Zawierają drogocenne białko czy witaminy z grupy B - składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To, jakie jajka należy wybierać i jak je przechowywać, jest istotne. Ile jajek można spożyć w ciągu tygodnia? Co oznaczają kody na skorupkach? Wyjaśniamy.
- Na każdym jajku na terenie UE musi znaleźć się specjalne oznaczenie.
- To produkt mający wiele właściwości zdrowotnych: pomaga na pamięć i koncentrację.
- Maksymalna ilość spożywanych jaj w ciągu tygodnia nie powinna przekraczać 10 sztuk.
Wchodząc do sklepu można dostać oczopląsu od ilości jajek znajdujących się na półce. Na skorupce każdego z nich znajduje się tajemnicy kod, który ma 11 symboli. Co takiego mówi? Pierwsza cyfra oznacza sposób hodowli jaj:
0: to najbardziej pożądana grupa jajek, odznaczająca się najwyższą jakością. Pochodzą od kur z wolnego wybiegu, które dokarmiane są odpowiednią paszą.
1: chów kur podobny jest do tego z grupy zerowej. Jednak ptaki mogą być zamykane na noc w kurniku.
2: w tym wypadku kury trzymane są w hali. Ptaki nie są zamykane w klatce, mają swoje grzędy. Podłoże wyścielone jest naturalną ściółką.
3: to najgorsza grupa. Jajka pochodzą od kur trzymanych w ciasnych klatach. Często są też faszerowane antybiotykami, by szybciej rosły. Zdecydowanie odradza się wyboru jajek z tej grupy.
Po tej numeracji podane są dwie litery: oznaczają państwo, w którym znajduje się hodowla. Następne symbole to miejsce produkcji jaj (województwo lub powiat). Dwie przedostatnie cyfry to zakres działalności hodowli. Na końcu widnieje numer producenta jajek.
Polecamy: Jak prościej wyciągnąć pieczywo w Biedronce? Zobacz ukrytą funkcję szuflady
Najlepiej wybierać jaja z wyższych grup. W ten sposób wspiera się humanitarną hodowlę kur. Warto zwrócić uwagę na wielkość jaj. Na opakowaniu widnieją litery:
S: do 53 gramów,
M: do 63 gramów,
L: do 73 gramów,
XL: powyżej 73 gramów.
Nim wybierzesz dany produkt, sprawdź, czy jest świeży. Weź jedno z jajek i lekko potrząśnij. Jeśli usłyszysz chlupotanie, być może jajko jest zepsute. Lepiej wybrać inne, z gwarancją świeżości. Zwróć na to uwagę, gdyż zjedzenie nieświeżego produktu powoduje poważne zatrucia.
Jaja są najbezpieczniejsze w lodówce, dzięki czemu zachowają świeżość. Zadbaj o to, by były umieszczone w szczelnym opakowaniu. To ważne, gdyż mogą przesiąknąć zapachem niektórych produktów: czosnku, cebuli czy sera. Z lodówki wyciągnij je dopiero tuż przed przygotowaniem. Nie powinno się ich ponownie wkładać do urządzenia, tylko spożyć od razu. Bowiem różnica temperatur sprawi, że stracą świeżość i smak.
Ugotowanie jajka to prosta sprawa i zajmie ci kilka minut:
Na miękko: włóż jajko do zimnej wody i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj na mniejszym ogniu przez trzy do czterech minut.
Na twardo: postępuj dokładnie tak samo, lecz wydłuż czas gotowania do około 10 minut.
Jeśli chcesz zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania, dodaj do wody kilka kropel soku z cytryny. Gdy zastanawiasz się jak szybciej pozbyć się skorupki: do wody dołóż szczyptę soli. Jajo po ugotowaniu będzie łatwiejsze w obieraniu.
Specjaliści informują, że spożycie nawet 10 jajek w ciągu tygodnia nie będzie miało negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Produkt ma w swoim składzie drogocenne białko: wzmacnia mięśnie i daje lepsze efekty w trakcie treningu. Natomiast witaminy z grupy B stymulują układ nerwowy do pracy. Wpływają na lepsze zapamiętywanie i poprawiają koncentrację. Warto jednak pamiętać, że zbyt duże ilości jaj w diecie nie jest pożądane. Może stać się to przyczyną wzrostu cholesterolu, który prowadzi do różnych powikłań w organizmie: miażdżycy, zawału serca. Dlatego lepiej trzymać się ustalonej normy i nie przekraczać zalecanej ilości w ciągu tygodnia.
Zobacz:
Co na obiad? Jadłospis na cały tydzień dla całej rodziny
Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę