Reklama

Sok z czarnej rzepy: Właściwości i zastosowania

Kupić go można w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, ale samodzielne przygotowanie soku z czarnej rzepy też nie stanowi problemu. Dlaczego warto zainteresować się tym produktem? Czarna rzepa to skarbnica dobroczynnych właściwości, dzięki którym można skutecznie zadbać o organizm na wielu polach. Zmagasz się z wypadaniem włosów, a może dolegliwościami na tle układu pokarmowego? Regularne spożywanie soku z czarnej rzepy to wsparcie, o jakim warto pamiętać nie tylko jesienią i zimą.

Czarna rzepa: Co to za warzywo?

O ile coraz częściej na drogeryjnych półkach znaleźć można szampony i odżywki do włosów, zawierające czarną rzepę, o tyle warzywo nie cieszy się zbyt dużym wzięciem wśród polskich szefów kuchni. Czas to zmienić, ponieważ jej historia naprawdę robi wrażenie. Uprawiano ją już w starożytności, a na jej właściwościach poznano się przede wszystkim na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej. Często wspomina się o niej jako o ważnym składniku jadłospisu budowniczych piramid. W Polsce jadano ją już w średniowieczu, jednak z biegiem czasu została zdetronizowana przez popularnego do dziś ziemniaka.

Reklama

Jak smakuje czarna rzepa? Można jeść ją na surowo, a jeśli brakuje pomysłu na jej przyrządzenie, sok z czarnej rzepy okaże się być trafionym pomysłem na uwzględnienie produktu w diecie. Ma specyficzny, dość ostry smak i aromat. Wszystko za sprawą związków siarki, które nie pozostają bez wpływu na właściwości warzywa i przyrządzanych z niego dań oraz przetworów.

Właściwości czarnej rzepy: Jak stosować?

Warzywo w swoim składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest bardzo dobrym źródłem witamin A, C oraz K. Znajdziemy w niej dobrze przyswajalne potas, magnez, żelazo, cynk i wapń. Związki siarki pozytywnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, wykazują również właściwości dezynfekujące. Gdy dodamy do tego silne przeciwutleniacze, czarną rzepę śmiało będziemy mogli uznać za produkt o niezwykle wszechstronnych właściwościach, które przydadzą się każdemu.

Jak często i w jakich dawkach spożywać sok z czarnej rzepy dla uzyskania pożądanych efektów? Wystarczy jedna łyżka stołowa dwa lub trzy razy dziennie. Najlepiej stosować go pół godziny przed posiłkiem. Jeśli zależy nam na urozmaiceniu jego smaku, domowy sok z czarnej rzepy możemy wzbogacić marchewką, jabłkiem i gruszką.

Polecamy: Suplementacja jesienią: Czego potrzebuje organizm?

Jak działa czarna rzepa na włosy, skórę i paznokcie?

W sezonie jesienno-zimowym wielu z nas narzeka na kondycję włosów, które tracą blask, stają się matowe, szorstkie, elektryzują się i wypadają. Regularne spożywanie soku z czarnej rzepy odżywi je i wzmocni. Na włosy działać należy działać przede wszystkim od środka, choć często wcierki z czarnej rzepy polecane są także na problemy z łupieżem.

Łamliwe i rozdwajające się paznokcie są jasnym sygnałem, że czegoś w naszym organizmie brakuje. Sok z czarnej rzepy pomoże uzupełnić niedobory niezbędnych witamin i pierwiastków. Warto pić go także dla uelastycznienia skóry, poprawy kolorytu poszarzałej cery oraz uporania się z trądzikiem.

Sok z czarnej rzepy dla odporności i walki z infekcjami

Zdrowotny koktajl, jaki tworzą witaminy i składniki mineralne zawarte w warzywie, pomoże w budowaniu odporności, o czym warto pamiętać przez cały rok - nie tylko w momencie, gdy zauważymy pierwsze objawy przeziębienia. Jednak i z nimi związki zawarte w soku z rzepy sobie poradzą. Hamują one rozwój grzybów, bakterii i wirusów, dzięki czemu łatwiej jest wrócić do formy. Pomagają zwłaszcza w infekcjach górnych dróg oddechowych, łagodzą kaszel, który może poważnie utrudniać codzienne funkcjonowanie.

Wpływ soku z rzepy na układ trawienny

Sok z czarnej rzepy wspiera działanie jelit. Reguluje wydzielanie soków trawiennych, co pozwala pożegnać problemy z zaparciami i wzdęciami. Pozytywnie wpływa również na przemianę materii, co z pewnością docenią osoby, którym zależy na zredukowaniu wagi i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Na co jeszcze pomaga sok z czarnej rzepy?

Bogaty skład warzywnego produktu pomaga chronić przed anemią, ma też zbawienny wpływ na wątrobę, wspierając proces usuwania toksyn z organizmu. Może również minimalizować ryzyko wystąpienia czynników rakotwórczych. Poprawia krążenie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała udarom i zawałowi serca. Sok z czarnej rzepy warto pić, by wspomóc wzrok i uchronić się przed zaćmą. Bardzo dobrze działa na skołatane nerwy, więc poleca się uwzględniać go w diecie podczas okresów, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na stres i zmęczenie.

To cię zainteresuje: Pestki pigwy i ich zastosowania

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama