Reklama

Śliwki: Wartości odżywcze i zastosowanie. Jak suszyć śliwki?

Śliwki to pyszne owoce pełne wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Warto się nimi zajadać, gdyż zawierają duże ilości pektyn – rodzaju błonnika, który wymiata złogi z przewodu pokarmowego oraz usuwa z komórek tłuszcz i cholesterol. Dzięki temu spożycie kilku lub kilkunastu śliwek dziennie poprawi perystaltykę jelit i pomoże na zaparcia. Śliwki doskonale oddziałują tez na układ krążenia, gdyż obniżają ciśnienie i zapobiegają miażdżycy. Owoce te sprzyjają tez odchudzaniu ze względu na dużą zawartość błonnika. Dlaczego jeszcze warto sięgać po śliwki? Co można z nich zrobić? Jak suszyć śliwki? Sprawdźmy.

Śliwki: Niedoceniane owoce

Śliwy to drzewa owocowe uprawiane już od starożytności. Występują na terenie strefy umiarkowanej i ciepłej półkuli północnej. Najpopularniejszym gatunkiem uprawianym w Polsce i na świecie jest śliwa domowa, która ma co najmniej kilkaset, jak nie kilka tysięcy odmian. Posiada duże, mięsiste owoce pojawiające się na drzewie od lipca do listopada. W Polsce najczęściej konsumowanymi odmianami są śliwki węgierki, mirabelki i renklody. Z owoców tych przygotowuje się przeróżne przetwory, m.in. dżemy, powidła, marmolady, kompoty czy nalewki. Doskonale smakują też owoce kandyzowane lub suszone śliwki. Te ostatnie przewyższają nawet świeże owoce wartościami odżywczymi. Jednak śliwki są niedocenianymi owocami. Z tego względu, że sezon na nie jest dość długi, nie są tak wyczekiwane jak m.in. truskawki, jagody czy maliny. Tymczasem śliwki to owoce, które wykazują wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Dlaczego warto je jeść?

Śliwki: Co zawierają?

Swoje prozdrowotne działanie śliwki zawdzięczają głównie sporej zawartości pektyn należących do rozpuszczalnej frakcji błonnika, który przechodzi przez przewód pokarmowy niczym miotła oraz usuwa nagromadzony w komórkach tłuszcz i cholesterol. Ponadto śliwki są bogatym źródłem witamin A i E będących silnymi przeciwutleniaczami. Do tego zawierają też witaminy C, K i B6 oraz wiele minerałów, np. potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Ich właściwości antyoksydacyjne wzmacniają także polifenole, w tym kwas chlorogenowy i katechiny. Warto wiedzieć, że suszone śliwki wyróżniają się większą zawartością witamin, minerałów i błonnika. Mają jednak o wiele więcej kalorii od śliwek świeżych. Te pierwsze mają aż 270 kcal/100 g, a te drugie 45 kcal/100 g. Dlatego też po śliwki suszone z rozwagą powinny sięgać zwłaszcza osoby odchudzające się.

Zobacz także: Jak wykorzystać borówki?

Dlaczego warto jeść śliwki?

Dzięki tak bogatemu składowi śliwki bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. Przede wszystkim dobrze oddziałują na przewód pokarmowy, gdyż poprawiają perystaltykę jelit i usuwają z nich zbędne złogi oraz tłuszcz i cholesterol gromadzące się w komórkach. Z tego względu spożycie kilku lub kilkunastu śliwek dziennie pomaga pozbyć się zaparć. W dodatku duża ilość błonnika i antyoksydantów w śliwkach sprawia, że regularne spożywanie tych owoców może obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec miażdżycy tętnic. Natomiast dzięki zawartości potasu śliwki pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Te pyszne owoce polecane są także osobom, które zmagają się z pękającymi naczynkami. Obecne w śliwkach witaminy K i C wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Śliwki opóźniają także procesy starzenia i korzystnie wpływają na urodę, odżywiając i nawilżając skórę. Warto wspomnieć, że śliwki dobrze wpływają także na układ nerwowy i sprzyjają dobremu samopoczuciu dzięki witaminie B6 i magnezowi. Śliwki suszone pod wieloma względami przewyższają śliwki świeże, ponieważ zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. Mimo że są kaloryczne, można po nie sięgać na diecie odchudzającej, gdyż dają uczucie sytości na długo i mają działanie przeczyszczające. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością - wystarczy jeść kilka sztuk dziennie lub wypijać 1-2 szklanki kompotu z suszu, aby uregulować prace przewodu pokarmowego.

Śliwki: Zastosowanie

Pyszne i zdrowe śliwki to w Polsce ważny surowiec przeznaczony do przetwórstwa. Z owoców tych można zrobić dżemy, marmolady. Powidła, kompoty, marynaty czy mrożonki. Przygotowuje się z nich też wyśmienitą nalewkę - śliwowicę. Jak jeszcze można wykorzystać śliwki? Mogą być wspaniałym dodatkiem do mięs, pasztetów, wędlin i ciast. Warto też samemu wysuszyć śliwki i sięgać po nie przez cały rok. 

Zobacz także: Jak zrobić dżem z agrestu?

Jak suszyć śliwki?

Jeśli chcemy wysuszyć śliwki, musimy wybrać do tego odpowiednie owoce. W tym celu można wykorzystać jedynie śliwki węgierki, których skórka przy szypułce lekko się marszczy. Owoce należy zanurzyć na minutę we wrzątku, aby ich skórka była delikatniejsza. Następnie rozkładamy śliwki na sitach i suszymy w piekarniku w temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 24 godziny. Na koniec wystarczy dosuszyć śliwki w przewiewnym miejscu przez kolejną dobę.  

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama