Reklama

Rokitnik i jego właściwości: Roślina o wielu zastosowaniach

Rokitnik bije na głowę większość znanych nam owoców, zwłaszcza pod kątem zawartości kwasu askorbinowego, który w sezonie jesienno-zimowym jest kluczowy dla odporności. Nie bez powodu bywa nazywany „złotem Syberii” i nie chodzi wyłącznie o zachęcającą barwę drobnych owoców rokitnika. To prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników, które pomogą uporać się ze schorzeniami określanymi plagą naszych czasów, w tym nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą oraz podwyższonym poziomem cholesterolu.

Rokitnik zwyczajny - co to za roślina?

Roślina nazywana bywa też rokitnikiem pospolitym, choć jej zwyczajowe nazwy brzmią znacznie ciekawiej. Wiemy już o syberyjskim złocie, ale spotkać się można z określeniami: rosyjski ananas, cierń piaszczysty i cierń morski.

Rokitnik jest mocno rozgałęzionym krzewem, który zazwyczaj osiąga pięć metrów wysokości. Łodygi, na których wyrastają owoce, pokryte są drobnymi cierniami. Roślina charakteryzuje się wąskimi i podłużnymi listkami o szarozielonej barwie. Jednak tym, co zwraca uwagę najbardziej, są drobne owoce, które we wrześniu i październiku gęsto obsypują gałęzie. Są soczystymi jagodami o zaokrąglonym lub nieco wydłużonym kształcie i intensywnym pomarańczowym kolorze. Ponieważ rosną w bardzo dużych skupiskach, rokitnik pospolicie nazywany jest też oblepichą.

Reklama

To cię zainteresuje: Produkty, które wspierają metabolizm

Rokitnik: Właściwości owoców

Charakteryzują się bardzo kwaśnym smakiem, więc w formie surowej są przysmakiem docenianym zwłaszcza przez koneserów. Często można spotkać się z opiniami, że owoce rokitnika najlepiej jest zbierać po pierwszych przymrozkach, dzięki czemu przestają być tak kwaśne, a bardziej wyczuwalna jest przyjemna słodycz.

Mimo to używa się ich przede wszystkim do przetworów. Czy obróbka termiczna wpływa jakoś na ich właściwości? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na bardzo wysoką zawartość witaminy C. Rokitnik znacznie przewyższa pod tym względem kojarzone z kwasem askorbinowym cytrusy, a wyprzedza go jedynie dzika róża. Co najistotniejsze, witamina C obecna w pomarańczowych owocach cechuje się wyjątkową trwałością, dzięki czemu przetwory z rokitnika nadal mogą być wartościowym uzupełnieniem menu.

Każda jagoda to doskonałe źródło prowitaminy A, witamin z grupy B, a także D, E oraz K. W składzie wyróżnić można magnez, potas, mangan, żelazo, miedź, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, pektyny, garbniki i fosfolipidy. Taki koktajl dobroczynnych składników nie może nie pozostawać bez wpływu na ludzki organizm.

Nie tylko owoce

Rokitnik to roślina wielofunkcyjna i zwracać uwagę należy nie tylko na owoce. Zarówno z nich, jak i z nasion wytwarza się olej o wielu dobroczynnych właściwościach kosmetycznych i zdrowotnych. W starożytnej Grecji liści używano jako paszy dla cennych koni, zresztą właśnie od nich wzięła się łacińska nazwa rośliny. W medycynie ludowej wykorzystywano i liście, i korę do przyrządzania zdrowotnych naparów.

Na co działa rokitnik?

Ostatnio zauważyłeś u siebie brak apetytu, krwawiące dziąsła oraz często powracające bóle mięśni i stawów? Może być to wynik niedoborów witaminy C, więc rokitnik jest doskonałym sposobem na poradzenie sobie z tym problemem. Zajadaj go również, kiedy na twojej skórze łatwo tworzą się siniaki i otarcia.

Nie zapomnij o rokitniku podczas przeziębień. Doskwiera ci ból gardła i suchy kaszel? W tej sytuacji możesz raczyć się sokiem z rokitnika wymieszanym z miodem lub nacierać klatkę piersiową olejem z rokitnika. Spożywanie oblepichy pomaga również na reumatyzm i wysoki poziom cholesterolu. Rokitnik korzystnie wpływa na wątrobę i ciśnienie krwi. Okazuje się przydatny w profilaktyce cukrzycy oraz chorób nowotworowych. Pomaga w walce z hemoroidami oraz wrzodami żołądka.

Zobacz też: Owoce czarnego bzu: Panaceum na odporność

W kosmetyce preparaty z rokitnika są polecane jako sposób na przebarwienia, blizny, a także oparzenia, odmrożenia i odleżyny. Substancje czynne zawarte w rokitniku przyspieszają regenerację uszkodzonej tkanki. Nakładanie oleju z rokitnika na włosy jest naturalnym sposobem na ich odżywienie oraz pobudzenie do wzrostu.

Jak wykorzystać rokitnik w kuchni?

Miłośnicy robienia domowych przetworów będą w siódmym niebie, ponieważ świeże owoce rokitnika dają ogromne pole do popisu. Słoiki z dżemami, konfiturami i marmoladami powinny znaleźć się w każdej spiżarce. Ich smak przełamywać można jabłkami i gruszkami. O soku już wspominaliśmy, ale domowe nalewki z rokitnika też wychodzą znakomicie.

Przetwory na słodko kojarzą się z deserami, ale "złoto Syberii" umożliwi zrobienie wykwintnego sosu, który wzbogaci smak pieczonych mięs, wędlin, a także serów, zwłaszcza pleśniowych. Suszone owoce wykorzystasz jako dodatek do owsianki, granoli, jogurtu albo puddingu. Jedz na zdrowie!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama