Reklama

Przepis na zupę cebulową. Aromatyczna i treściwa potrawa

Zupa cebulowa to pyszne i aromatyczne danie, które idealnie pasuje do zimowego jadłospisu. Ma ono właściwości rozgrzewające i jest źródłem cennych składników odżywczych. Najlepiej smakuje z grzankami startym żółtym serem. W poniższym artykule podajemy przepis na aromatyczną i treściwą zupę cebulową.

  • Cebula ma wiele właściwości zdrowotnych, jej spożywanie zaleca się osobom zmagającym się z anemią czy chorującym na serce.
  • Zupa cebulowa stymuluje działanie układu pokarmowego i wpływa na szybszy metabolizm.
  • Warzywo to ma działanie antybakteryjne i wspiera organizm w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami.

Jakie właściwości ma cebula?

Cebula to bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. W jej składzie można znaleźć między innymi kwas foliowy. Bierze on udział w produkcji krwi, a także wspiera prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu. Ponadto produkt ten jest szczególnie zalecany osobom zmagającym się z anemią. Cebula zawiera żelazo, którego brak przyczynia się do rozwoju tej choroby.

Reklama

Warto również wspomnieć o wapniu, czyli minerale, który jest elementem budulcowym kości i zębów. Ponadto pierwiastek ten pomaga w przyswajaniu witaminy B12. Bierze ona udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Są to tak zwane erytrocyty i przyczyniają się do transportu tlenu do poszczególnych organów.

Przeczytaj też: Jak wykorzystać resztki po świętach? Nic nie wyrzucaj

Pomoc w czasie przeziębienia

Cebula ma właściwości zwalczające bakterie i zmniejszające objawy infekcji czy grypy. Zawarta w tym warzywie witamina C, wykazuje działanie przeciwutleniające. Dodatkowo składnik ten usprawnia pracę układu odpornościowego. W okresie zimowym jest on znacznie osłabiony, przez co zwiększa się ryzyko przeziębienia. W cebuli znajduje się również związek o nazwie kwercetyna. Należy ona do grupy silnych przeciwutleniaczy i zwalcza szkodliwe wirusy. Nie bez powodu również cebula uważana jest za niezawodny, naturalny antybiotyk. Związki siarki w niej zawarte pomagają w pozbyciu się śluzu z dróg oddechowych.

Pozytywny wpływ na serce

Warzywo to jest cennym źródłem potasu, czyli pierwiastka mającego znaczący wpływ na pracę serca. Reguluje poziom ciśnienia krwi, a także odpowiada za pracę mięśnia sercowego. Oprócz tego w cebuli znajdują się związki o nazwie flawonoidy. Związki te to silne przeciwutleniacze, które z kolei zwalczają stany zapalne i obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. To przekłada się na zmniejszenie ryzyka pojawienia się zawału czy choroby wieńcowej. Schorzenie to polega na niedotlenieniu serca, które spowodowane jest zwężeniem tętnic.

Warzywo dla diabetyków

Cebula jest produktem polecanym w diecie cukrzyków, gdyż jej spożywania reguluje poziom cukru we krwi. Dzieje się tak za sprawą kwertecyny, czyli związku mającego działanie przeciwcukrzycowe. Zwalcza ona stany zapalne, które przyczyniają się do rozwoju tej choroby. Substancja ta pobudza wydzielanie insuliny i chroni przed powikłaniami, między innymi rozwojowi zaćmy.

W warzywie tym występują też związki siarki, które również pomagają walczyć z cukrzycą. Pierwiastek ten wchodzi w skład insuliny, której funkcją jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Niedobory siarki powodują spadek tego hormonu i nasilenie się objawów u diabetyków.

Usprawnienie układu trawiennego

Cebula ma również pozytywny wpływ na trawienie i układ pokarmowy. Warzywo to zawiera drogocenny błonnik. Wspiera on procesy metaboliczne i pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji. Dzięki temu poprawia się praca jelit, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jego niedobory mogą prowadzić do problemów trawiennych i pojawienia się zaparć. Jednak z jej spożywania powinny zrezygnować osoby mające wrzody lub problemy z wątrobą.

Przepis na zupę cebulową

By ugotować pyszną zupę cebulową, potrzebujesz sprawdzonego przepisu.

Składniki:

  • 900 gramów cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • litr bulionu wołowego,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją na małe plasterki, następnie roztop masło i oliwę. Wybierz do tego duży garnek. 
  2. Dodaj cebulę i smaż około 25 minut, by lekko zarumieniła się. 
  3. Następnie dodaj bulion i gotuj przez kolejne pół godziny. W między czasie dopraw zupę i gotuj jeszcze przez chwilę. 
  4. Gotową zupę przelej do mniejszych misek. Podawaj razem z grzankami i startym serem żółtym.

Polecamy:

Idealny owoc dla sercowców i cukrzyków. Uważaj tylko przy jednym schorzeniu

Dlaczego bigos wychodzi gorzki? Tych błędów nie popełniaj

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama