Reklama

Produkty organiczne: Czym są i dlaczego warto je jeść?

Produkty organiczne cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością i coraz częściej można je spotkać na półkach w dużych sklepach czy hipermarketach. Od żywności konwencjonalnej różnią się tym, że są pozbawione jakichkolwiek chemicznych środków w postaci pestycydów, nawozów sztucznych, polepszaczy smaku czy antybiotyków. Jedzenie organiczne jest droższe od tradycyjnego, ale uznaje się je za zdrowsze i korzystniejsze dla środowiska. Jak jest w rzeczywistości? Czy warto sięgać po żywność organiczną? Czy jest warta swojej ceny? Sprawdźmy.

Czym są produkty organiczne?

Żywność organiczna, inaczej nazywana ekologiczną lub biologiczną, jest produkowana metodą rolnictwa ekologicznego, które ma zapewniać ochronę środowiska i zdrowia społeczeństwa. Oznacza to, że rośliny powinny być uprawiane w nieskażonej glebie i rosnąć w miejscu oddzielonym od innych plonów. Nie mogą być też genetycznie modyfikowane, a rolnicy nie mogą używać nawozów sztucznych, pestycydów i innego rodzaju chemii. Natomiast zwierzęta muszą być hodowane w dobrych warunkach, z możliwością przebywania na zewnątrz budynków, a także karmione naturalnym jedzeniem. Nie można im również podawać antybiotyków, hormonów i innych szkodliwych substancji. Produkty organiczne powinny mieć logo produkcji ekologicznej (euroliść) i posiadać odpowiednie certyfikaty. 

Czy żywność organiczna jest lepsza od konwencjonalnej?


Produkty organiczne uznawane są za zdrowsze, gdyż nie zawierają żadnych chemicznych substancji i mają więcej wartości odżywczych. Badacze z Newcastle University w Wielkiej Brytanii wykazali, że taka żywność zawiera więcej minerałów i przeciwutleniaczy (m.in. witaminy C i beta-karotenu), które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wielu schorzeniom, np. chorobom serca czy nowotworom. Jednak inne badania w tym kierunku, np. przeprowadzone przez naukowców z London School of Hygiene and Tropical Medicine wskazują na to, że nie ma istotnych różnic pomiędzy żywnością ekologiczną a tradycyjną pod względem składników odżywczych. Mimo to warto zaznaczyć, że bezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest spożywanie produktów wyhodowanych w sposób naturalny, bez chemicznych środków, które współcześnie wykorzystywane są przez producentów na szeroką skalę. Żywność organiczna pozbawiona jest konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy smaku oraz śladów środków ochrony roślin, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Dlaczego warto sięgać po żywność organiczną?

Choć niektóre badania wskazują na to, że żywność ekologiczna nie zawiera więcej wartości odżywczych, warto zwrócić uwagę na jej inne zalety. Nie znajdziemy w niej sztucznych dodatków i konserwantów, które mogą m.in. podrażniać układ pokarmowy, wywoływać objawy alergii i astmy, nadpobudliwość u dzieci czy przyczyniać się do nadwagi i otyłości. Część z nich może mieć również działanie rakotwórcze. Produkty organiczne mają też zdecydowanie lepszy, naturalny smak, a także są świeższe, ponieważ nie zawierają środków konserwujących przedłużających datę spożycia. 

Produkty organiczne a środowisko

Ekologiczne rolnictwo jest też lepsze dla środowiska naturalnego. Stosowanie sztucznych nawozów może przyczyniać się do wyjałowienia gleby i zanieczyszczenia wody oraz powietrza. Natomiast w gospodarstwa ekologicznych zostaje zachowana warstwa grzybni i naturalnego składu gleby, dzięki czemu uprawiane w niej rośliny dobrze się rozwijają. Ponadto tego typu rolnictwo nie naraża ptaków i małych zwierząt na szkodliwe działanie chemicznych pestycydów, przez co zachowuje różnorodność ekosystemów. 

Czy produkty organiczne są warte swojej ceny?

Żywność organiczna jest droższa od konwencjonalnej, ze względu na mniejszą produkcję, wolniejszy przyrost oraz większe koszty hodowli i uprawy. Za ceną idzie jednak jakość, gdyż produkty organiczne są smaczniejsze i pozbawione szkodliwych czy alergizujących dodatków. Płacąc więcej teraz, możemy w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem i nie wydawać większych sum na leczenie różnych dolegliwości. Żywność organiczna zalecana jest szczególnie małym dzieciom, a także osobom z osłabioną odpornością i cierpiącym na alergie lub nietolerancje pokarmowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama