Reklama

Produkty, które dodadzą ci energii o poranku

Jesteś porannym ptaszkiem? A może wstanie zajmuje ci więcej czasu niż dwa filmy o Hobbicie? Sięgnięcie po kawę może być twoim przyzwyczajeniem, jednak połączenie jej z pączkiem lub innym wyrobem cukierniczym, może nie być dobrym pomysłem na dodanie sobie energii. Oto 10 najlepszych produktów, które dodadzą ci energii.

Reklama

Woda

Poczekaj, przecież woda nie jest jedzeniem? To prawda, jednak jest ona najważniejszym makroskładnikiem. Potrzebujemy wody, ponieważ nią jesteśmy. Ponad 2/3 naszego ciała jest zbudowane z wody, która jest niezbędna do utrzymania równowagi płynów w organizmie. Oto inne powody, za które płyny te są odpowiedzialne: trawienie, wchłanianie, krążenie, transport składników odżywczych, równowaga temperatury ciała.

Pon 6-8 godzinach bez wody, dobrym pomysłem jest jej spożycie, aby pomóc oczyścić swój organizm. Zanim zjesz śniadanie, napijesz się herbaty lub kawy, wypij dużą szklankę lub dwie wody. Pamiętaj, aby pić ją powoli.

Cytryny

Jeśli masz już swoją wodę, to możesz spróbować wycisnąć do niej trochę świeżego soku z cytryny. Cytryna pomaga w oczyszczaniu wątroby i trawieniu. Jest ona także dobrym źródłem: witaminy C, wapnia, magnezu, potasu.

Spróbuj wycisnąć pół cytryny do porannej wody każdego poranka, aby dostarczyć sobie minerałów oraz antyoksydantów.

Imbir

Jeśli już pijesz oczyszczającą wodę z dodatkiem cytryny, to możesz dorzucić do niej imbir. Wszyscy wiedzą, że przeciwdziała on mdłościom, jednak ma on również inne właściwości: zmniejsza bóle mięśni, poprawia krążenie, eliminuje stan zapalny, może pomóc w zmniejszeniu bóli migrenowych, ma właściwości, przeciwhistaminowe oraz zmniejsza przekrwienie i wzmacnia układ odpornościowy. Aby otrzymać pikantny i odżywczy poranny napój, zetrzyj obrany kawałek imbiru i wyciśnij jego sok do wody z cytryną.

Jagody

Jagody są najprawdopodobniej królami wśród owoców, ponieważ zapewniają dużą ilość błonnika, antyoksydantów oraz składników odżywczych. Składniki odżywcze grają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom oraz prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Są idealnym produktem, z którym warto zacząć dzień, ponieważ: zawierają dużą ilość witaminy C, mają właściwości przeciwnowotworowe, poprawiają zdrowie serca, poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz zdolności poznawcze.

Nasiona Chia

Właśnie tak. Ten reklamowany produkt powraca. Nasiona Chia były używane przez Azteków oraz Majów przez wieki. Zawierają one dużą ilość Omega 3 oraz rozpuszczalny błonnik. Mogą przywrócić równowagę w poziomie cukru oraz zawierają białko, które zapewnia stały poziom energii. Nasiona te zawierają także minerały takie jak żelazo, wapń, magnez oraz cynk. Te małe nasionka są bogate w składniki odżywcze oraz zapewniają wiele korzyści.

Banany

Łatwy do przenoszenia banan nadal jest najczęściej wybieranym produktem podnoszącym poziom energii podczas śniadania. Banany są gigantycznym ziołem, a nie drzewem. Przez wiele wieków owoc ten krzyżował się wiele razy. Mogłoby się okazać, że nie poznałbyś oryginalnego banana, ponieważ był on mniejszy, miał inny kolor oraz tak dużo nasion, że był on prawie niejadalny. Banany, które znamy są jednym z najlepszych źródeł energii oraz składników odżywczych. Wśród ich wielu właściwości możemy wymienić: są bogate w antyoksydanty, mogą przynieść ulgę w zgadze oraz refluksie, są bogate w potas, działają jak probiotyk, dzięki któremu rozmnażają się zdrowe bakterie,

zmniejszają ciśnienie, zawierają poprawiający humor aminokwas zwany tryptofanem.

Migdały

Kolejny produkt, który jest bogaty w: białko, witaminę E, miedź, magnez, błonnik.

Poza tym, że dostarcza on energii i zmniejsza ilość cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko raka i chorób serca. Co ciekawe w 3/4 szklanki migdałów znajduje się tyle samo wapnia co w 240 ml szklance niskotłuszczowego, odtłuszczonego lub pełnego mleka. Są one dobre na surowo, jak i w postaci masła migdałowego lub mleka. Niektóre osoby lubią namaczać migdały przez noc lub 12 godzin, aby były one łatwostrawne.

Jajka

Jajka w dalszym ciągu mają złą opinię. Jeśli kupisz świeże jajka od kur z wolnego wybiegu, którym nie były podawane hormony, to będziesz miała doskonały produkt, który dostarczy ci energii o poranku. Jeśli widziałaś żółtko organicznego jajka, to z pewnością zauważyłaś różnicę w jego kolorze, który jest inny niż żółtko jajka kupionego w sklepie. Jajka są bogate w: witaminę B2, witaminę B12, witaminę A, D oraz E, wapń i żelazo (znajduje się w żółtku).

Zawsze istniała obawa o cholesterol zawarty w jajku, jednak coraz więcej badań pokazuje, że niekoniecznie ma on wpływ na zwiększenie jego ilości w organizmie.

Owsianka

Kolejny śniadaniowy klasyk i to nie bez przyczyny. Zawiera ona dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, białko oraz pomaga obniżać cholesterol i kontrolować ciśnienie krwi. Jest to najlepszy wybór, jednak jeśli cierpisz na celiakie lub nadwrażliwość na gluten, to musisz uważać. Niektórzy ludzie mogą odczuwać objawy, a owies może zawierać pszenicę, ponieważ najczęściej jest on pakowany w tym samym miejscu. Aby czuć się bezpiecznie szukaj owsianki organicznej, która w ogóle nie zawiera glutenu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama