Reklama

Prawdziwy miód, a może jednak sztuczny? Wypróbuj sprytny trik ze słoikiem, by sprawdzić, jaki kupujesz

Jesienią oraz zimą chętniej sięgamy po gorącą herbatę lub mleko wzbogacone odrobiną miodu. Bez tego składnika, nazywanego przez wielu płynnym złotem, nie powstałyby także m.in. delikatne i aromatyczne pierniki. Jak wybrać właściwy produkt w sklepie, jeśli nie mamy dostępu do sprawdzonej pasieki? Wypróbuj patenty, dzięki którym bez trudu odróżnisz miód sztuczny od prawdziwego.

  • Prawdziwy miód to jedna z najcenniejszych substancji produkowanych przez pszczoły. Już w starożytności wykorzystywano go jako lekarstwo dla duszy i ciała.
  • Naturalny miód wchodzi w skład wielu kosmetyków, m.in. balsamów, kremów i dezodorantów, a także suplementów diety.
  • Regularne spożywanie miodu wspomaga leczenie osób, które zmagają się z problemami dróg żółciowych oraz chorujących na wątrobę.

Naturalny miód - właściwości

Za działaniem bakteriobójczym miodu stoją przede wszystkim enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Znajdziemy w nim również nadtlenek wodoru, czyli substancję chroniącą organizm przed bakteriami. Warto wspomnieć o lizozumie oraz apidycynie - składnikach antybiotycznych, oddziałujących na pałeczki Gram-ujemne oraz ziarniaki Gram-dodatnie. Prawdziwy miód wspomaga leczenie infekcji wywołanych przez laseczki wąglika, prątki gruźlicy oraz grzyby z rodzaju Candida.

Reklama

Włączenie miodu do jadłospisu sprawia, że wzbogacamy naszą dietę o cenne witaminy i mikroelementy. Wśród nich warto wyróżnić m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • biotynę.

Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia wydolność serca, a potas wpływa na poprawę jego pracy. Miód oraz preparaty z jego zawartością dobrze jest stosować w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego, a także w niedoborach składników odżywczych i wyczerpaniu organizmu. Szczególnie poleca się go także kobietom w okresie menopauzy. Naukowcy dowiedli, że naturalny miód przyspiesza gojenie się ran, łagodzi uporczywe biegunki, chroni przed miażdżycą, a także pobudza pracę mózgu.

Sprawdź: Witaminowy napój z trzech składników, który spala tłuszcz jak najlepsze cardio

Ziołowy specyfik

Miód to przede wszystkim cukry proste, ale nie tylko. Jego walory smakowe oraz zdrowotne z powodzeniem podbijemy dzięki dodatkowi aromatycznych ziół lub koncentratów ziołowych. Jednymi z popularniejszych duetów są np. miód z aronią, która wzmacnia apetyt oraz obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, pokrzywą, która szybko poprawi przemianę materii oraz pracę trzustki, czy melisą, kojącą nerwy i pomagającą zapanować nad emocjami. Z kolei naturalny miód z podbiałem działa wykrztuśnie, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie.

Sprawdź: Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny? Czy warto ją jeść?

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Sztuczny miód powstaje na bazie syropu ziemniaczanego. W trakcie jego produkcji ten główny składnik rozkłada się na cukry proste. W kolejnym kroku wzbogaca się go o aromaty oraz barwniki, które sprawiają, że wyglądem do złudzenia przypomina ten pozyskiwany naturalnie. Miód sztuczny jest całkowicie pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych. Brak mu także działania leczniczego, za które tak ceni się miód prawdziwy.

By szybko rozpoznać, czy kupiliśmy prawdziwy miód, wystarczy zacząć od odwrócenia słoika do góry dnem. Cały sekret tkwi w jego zawartości. Jeśli środek zacznie powoli spływać w dół, mamy do czynienia z pełnoprawnym produktem. Miód fałszywy zacznie natychmiast kapać.

Również test zapałki szybko wskaże jakość naszego miodu. Zaczynamy od dokładnego zanurzenia jej główki w miodzie, a następnie podpalamy ją za pomocą zapalniczki. Wyznacznikiem miodu naturalnego będzie moment, w którym przy odpalaniu zapałki pojawia się iskra.

Sprawdź: Dżem z jarzębiny. Poznaj jego właściwości i wypróbuj babciny przepis!

Próba smaku

Osoby, które od wielu lat zajadają się miodem, nie powinny mieć większego problemu z wykonaniem tego triku. Miód prawdziwy, pozbawiony sztucznych i zbędnych dodatków na samym początku zachwyca słodkością. Dopiero po chwili w gardle pojawia się uczucie drapania lub pieczenia. Jeśli po włożeniu do ust i połknięciu nadal czujemy tylko słodki smak, prawdopodobnie mamy do czynienia ze sztucznie wyprodukowanym. Taka mieszanka nie przyniesie organizmowi żadnego pożytku.

Sprawdź: Pierzga pszczela. Zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Rozpuść miód w wodzie

To metoda, z którą poradzi sobie każdy - nawet osoby mające styczność z miodem po raz pierwszy. Do wykonania testu prawdziwości zakupionego produktu potrzebujemy jedynie szklanki napełnionej zimną wodą, do której wkładamy łyżeczkę miodu. Jeśli zauważymy, że pod wpływem mieszania rozpuszcza się w niej nieregularnie oraz tworzy ciągnące się w wodzie smugi, możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z miodem naturalnym. Bazą sztucznego miodu jest cukier, dlatego rozpuści się on bardzo szybko i dość równomiernie. Wystarczy kilka sekund, by zaobserwować różnicę.

Sprawdź: Złote mleko - rozgrzewająca mikstura pełna przypraw i cennych właściwości

Test ściekania miodu

Prostym sposobem na odróżnienie prawdziwego miodu od sztucznego jest przetestowanie ściekania miodu. W tym celu warto przygotować mały talerzyk oraz łyżeczkę miodu, którą następnie powoli wylewamy na naczynie. Jeśli miód będzie spływał równomiernie i bez rwania, a na końcu utworzy stożek na powierzchni, mamy do czynienia z prawdziwym oraz wysokogatunkowym produktem.

Płynny oraz pozbawiony grudek wytwór, który natychmiastowo rozleje się po talerzu to wyrób sztuczny. Dzieje się tak dlatego, że w składzie zawiera sporo wody, która powoduje jego nadmierne upłynnienie, a także cukru bardzo słabej jakości.

Sprawdź również:

Nawet łyżeczka może zaszkodzić. Cukrzycy muszą uważać

Wykorzystaj, nie wyrzucaj! Skórka tych warzyw to bomba witaminowa

Surówka z sałaty lodowej do obiadu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naturalny miód pszczeli | miód surowy
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama