Reklama

Pierzga pszczela: Właściwości i zastosowania

Chyba nikogo nie trzeba specjalnie przekonywać do faktu, że pszczoły są wyjątkowo pożytecznymi owadami. To właśnie one m.in. zapylają rośliny, co jest niezbędne, aby wytworzyły się na nich smaczne owoce i warzywa. Efektem pracy pszczół jest również miód, który zaliczany jest do chlubnej listy naturalnych antybiotyków. Jednak nieco rzadziej wspomina się o zastosowaniach innego produktu: pierzga pszczela, bo o niej mowa, to naturalny suplement diety, który ma korzystny wpływ na zdrowie. Dowiedz się, jakie właściwości ma pierzga pszczela i jak ją bezpiecznie stosować!

Pierzga pszczela: Czym jest?

Pierzga pszczela to naturalny produkt, który stanowi jeden z podstawowych pokarmów tych pożytecznych owadów. Występuje pod postacią malutkich bryłek o nieregularnym kształcie oraz ciemnym kolorze. A jak powstaje pierzga pszczela? Otóż w wyniku pracy pszczół pracujących w ulu: przetransportowany pyłek jest mieszany z miodem i śliną owadów. Wszystko to jest umieszczane w plastrach, gdzie przechodzi fermentację. To sprawia, że pierzga pszczela jest bardzo cennym produktem, który obfituje w wiele cennych wartości odżywczych, które korzystnie działają na organizm człowieka.

Reklama

Pierzga pszczela: Co można w niej znaleźć?

Jak już wiadomo, pierzga pszczela zawiera wiele cennych substancji. To ważne źródło węglowodanów, które są doskonałym surowcem energetycznym, a także białka - ono również dodaje sił, ale jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych i substancją regulującą pracę układu trawienia i krążenia. Oczywiście, na tym nie kończy się lista zalet pierzgi pszczelej. Znaleźć w niej można również aminokwasy, w tym lizynę (wspiera odporność), metioninę (niezbędna w procesach metabolicznych), a także leucynę, tryptofan czy treoninę. Pierzga pszczela zawiera ponadto przeciwutleniacze, takie jak polifenole, oraz nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą normować ciśnienie tętnicze krwi, hamować rozwój miażdżycy i zapobiegać chorobom serca.

Pierzga pszczela: Bogactwo minerałów i witamin

Pierzga pszczela ceniona jest przez specjalistów ze względu na liczną obecność witamin. Znaleźć można w niej cenną witaminę C - jak wiadomo, to właśnie ona może poprawiać odporność i pomagać organizmowi w walce z infekcjami, a także skracać czas rekonwalescencji. Oprócz niej obecne są również witaminy z grupy B, a także te rozpuszczalne w tłuszczach, z czego należy wymienić wit. A (chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniami i wspiera prawidłowe widzenie) oraz E (nazywana "witaminą młodości", ponieważ pomaga regenerować komórki skóry, włosów i paznokci, a także opóźnia procesy starzenia się).

Pierzga pszczela jest również cenna ze względu na zawarte w niej pierwiastki. To źródło potasu i magnezu, które w duecie mogą pomóc w problemach z układem krążenia, czyli nadciśnieniem, miażdżycą, a także ochronić przed zawałem serca czy udarem. Warto wspomnieć, że pierzga pszczela to także skarbnica miedzi, selenu i cynku (poprawiają odporność), krzemu (wzmacnia paznokcie) oraz żelaza, które może zapobiec anemii.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Jak już wiadomo, pierzga pszczela jest bardzo cennym produktem, który nie tylko poprawia odporność, ale całościowo wpływa na organizm. Jak ją stosować? Pierzgę pszczelą można dodawać do jogurtów lub koktajli. Niestety, jest bardzo twarda, więc wcześniej należy ją namoczyć w wodzie przez kilka godzin, aż zmięknie. Poza tym w sklepach zielarskich i aptekach dostępne są gotowe suplementy diety, jednak najlepiej przygotować samodzielnie napój, który pomoże najlepiej przyswoić zawarte w niej cenne substancje. Wystarczy zalać ją ciepłą wodą o temperaturze nie większej niż 40 stopni Celsjusza albo dodawać do czarnej lub ziołowej herbaty (nie może być gorąca). Warto pamiętać, aby chronić pierzgę przed wysokimi temperaturami, ponieważ wtedy traci swoje zdrowotne walory.

Pierzga pszczela: Dawkowanie i przeciwwskazania

Pierzga pszczela jest produktem cennym, więc może z powodzeniem być stosowana jako środek wzmacniający organizm zwłaszcza wtedy, kiedy występuje tzw. sezon infekcyjny. Trudno jest przedawkować pierzgę pszczelą, jednak specjaliści radzą, aby nie stosować jej więcej niż łyżeczkę dziennie.

Pierzga pszczela - choć jest bardzo korzystna dla zdrowia - nie może być spożywana przez każdego. Dlaczego? Przede wszystkim przez fakt, że może być silnym alergenem i nasilać objawy uczulenia. Poza tym pierzga pszczela nie powinna być spożywana przez diabetyków, gdyż obecne są w niej cukry proste, które błyskawicznie podnoszą poziom glukozy w krwiobiegu.

Zobacz też:

Dieta w treningu kobiet - jak powinna wyglądać?

Rzepa i rzodkiew to dwa różne warzywa

Jak odróżnić miód sztuczny od naturalnego? Poznaj trzy sposoby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama