Reklama

Pandan: Superfood, który może stać się rywalem dla matchy

W dobie mody na tak zwane "superfoods", czyli superprodukty wykazujące nietuzinkowe właściwości zdrowotne, pandan ma niemałe szanse podbić serca miłośników wyrafinowanych kulinarnych smaków i stać się poważnym konkurentem dla matchy. Wyróżnia go intensywny zielony kolor i cała seria nieprzeciętnych - zarówno kulinarnych jak i zdrowotnych - zdolności. Nie dość, że potrafi łagodzić uporczywe bóle głowy czy stawów i pomaga w problemach natury dermatologicznej, to w dodatku perfekcyjnie wzbogaca smak potraw i idealnie sprawdza się w kosmetyce. W końcu nie bez powodu nazywany jest "azjatycką wanilią". Co jeszcze warto wiedzieć o pandanie? O tym co nieco więcej poniżej.

Pandan: Co nieco o roślinie

Pewnie większość osób już się domyśla, że pod zagadkowo brzmiącą nazwą "pandan" kryje się roślina. Co więcej, liczbę jej gatunków szacuje się na sześćset-siedemset. Porasta wybrzeża mórz i ujścia rzek Azji oraz Oceanii. Najbardziej znanym gatunkiem jest pandan wonny (Pandanus odorifer).

Bezapelacyjnie roślina przykuwa wzrok swoim wyglądem. Jego znakiem rozpoznawczym są długie, kolczaste liście oraz egzotycznie prezentujące się owoce nazywane pestkowcami lub jagodami. Oczy kuszą także okazale wyglądające kwiaty.

Lecznicze, czy szerzej rzecz ujmując zdrowotne, właściwości wykazują przede wszystkim liście pandanu, ale także owoce. Te ostatnie robią w ostatnim czasie furorę także w branży kosmetycznej. Pandan, oczywiście, kusi podniebienia smakoszy i to nie tylko tych gustujących w kuchni azjatyckiej.

Pandan - czyli azjatycka wanilia

Wzmianka o tym, że pandan nazywany jest azjatycką wanilią już się pojawiła. Nad genezą tego porównania warto zatrzymać się co nieco dłużej. Pandan często wykorzystywany jest do aromatyzowania potraw i właśnie stąd wzięło się porównanie do wanilii. Podejmując wątek kulinarny nieco w szerszej perspektywie wspomnieć warto, że nawyk sięgania po tę roślinę w kuchni azjatyckiej - zwłaszcza tajskiej, filipińskiej czy wietnamskiej - oraz indyjskiej ma bardzo długą tradycję. Liście pandanu, podobnie jak nasze rodzime liście laurowe, wrzucane są do zup czy potraw z ryżu oraz dań rybnych i mięsnych i doskonale wzbogacają ich smak. Dodatkowo w Indiach w podobnym celu wykorzystuje się kwiaty pandanu, a precyzyjniej sporządzaną z nich esencję.

Pandan - doskonały koloryzator

Liście pandanu wykorzystywane są w kuchni także w inny sposób, a konkretnie do zawijania owoców morza, ryb i mięs. Ten prosty zabieg doskonale utrwala ich pierwotny smak, zatrzymując naturalne soki. Sporządzanej na bazie liści pasty używa się z kolei do nadawania koloru deserom i napojom.

Owoce pandanu - doskonały kosmetyk

Do spożycia nadają się także egzotycznie wyglądające owoce pandanu, które dodatkowo posiadają całą gamę zdolności kosmetycznych. Między innymi perfekcyjnie działają na skórę, oczyszczając ją i chroniąc przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Pandan i jego właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze pandanu doceniła także medycyna niekonwencjonalna. Praktyka pokazuje, że znajduje szerokie zastosowanie w walce z problemami natury dermatologicznej, łagodzi skutki oparzeń słonecznych i wpływa na nasz nasz organizm kojąco, eliminując konsekwencje nadmiernego stresu. Dodatkowo przynosi ulgę osobom zmagającym się z uporczywymi bólami głowy oraz bólami stawów.

Pandan: Gdzie kupić?

Liście pandanu można nabyć zarówno przez internet jaki i w sklepach orientalnych. Za 100 g świeżych liści pandanu trzeba zapłacić nieco ponad dziesięć złotych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama