Reklama

Oleje roślinne: Wzmacniają serce i ułatwiają trawienie

Wykorzystywane do pieczenia, smażenia czy gotowania oleje roślinne posiadają mnóstwo zdrowotnych zalet. Przeprowadzone badania wykazały, że zmniejszają ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz prawdopodobieństwo raka piersi, ułatwiają trawienie i jednocześnie dostarczają solidnej porcji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasów omega-3. Po które oleje roślinne warto szczególnie sięgać? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej.

Oleje roślinne a zdrowie

Zapobiegają chorobom serca

Zawarte w olejach roślinnych wielonienasycone tłuszcze pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto obecność witaminy E eliminuje ryzyko tworzenia się skrzepów we krwi.

Wzrost i rozwój

Organizm potrzebuje kwasów tłuszczowych, aby móc przeprowadzać liczne procesy fizjologiczne - najważniejsze z nich to kwasy omega-3 i omega-6. Niestety, nie wytwarza ich samodzielnie, dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Ich źródłem są właśnie oleje roślinne. Przykładowo kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy w oleju sojowym, rzepakowym i lnianym.

Warto dodać, że niezrównoważony poziom kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 został powiązany z występowaniem chorób autoimmunologicznych, przewlekłych schorzeń serca i zachorowaniami na raka.

Lista najpopularniejszych olejów roślinnych:

Olej kokosowy

Ten popularny olej wyjątkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów oraz przedwczesnemu pojawianiu się oznak starzenia, jak i poprawia naszą odporność. Najczęściej wykorzystywany jest w celach kulinarnych, ale z powodzeniem można go też stosować w zabiegach kosmetycznych i pielęgnacyjnych.

Olej z krokosza barwierskiego

Olej ten dostarcza nam solidnej porcji kwasów tłuszczowych omega-6, kwasu oleinowego i linolowego, które pomagają w walce z otyłością, cukrzycą, a także zapobiegają objawom zespołu napięcia przedmiesiączkowego i wzmacniają ogólną odporność naszego organizmu.

Olej słonecznikowy

Proporcje kwasów tłuszczowych i witamin (w tym przede wszystkim witaminy E) sprawiają, że olej słonecznikowy jest niezwykle zdrowy. Wydatnie zwiększa poziom energii, poprawia stan zdrowia skóry i włosów, a także zapobiega chorobom serca, zmniejsza nasilenie zapalenia stawów i astmy oraz wspomaga regenerację komórek skóry.

Olej sojowy

Wysoka zawartość substancji mineralnych i witamin oraz właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że olej sojowy dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność, wspomaga zdrowie oczu i skóry; zmniejsza ryzyko występowania powikłań wynikających z chorób serca oraz niweluje objawy choroby Alzheimera.

Oliwa z oliwek

Większość z nas może dostarczać do organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, włączając do swojego jadłospisu odpowiednie gatunki ryb, ale wegetarianie i weganie mogą śmiało w tym celu sięgać po oliwę z oliwek. Doskonale sprawdzi się zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych i kosmetycznych.

Olej sezamowy

Jednym z nieco mniej popularnych, ale jednocześnie bardzo zdrowych olejów jest ten otrzymywany z nasion sezamu. Dzięki bogatej zawartości składników mineralnych, takich jak cynk, miedź, wapń i magnez, wykazuje rozmaite właściwości zdrowotne. Między innymi zmniejsza stany zapalne, poprawia zdrowie jamy ustnej, przyspiesza metabolizm i redukuje plamy starcze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama