Nie bez przyczyny o nasionach chia, które zalicza się do szacownego grona produktów superfoods, mówi się w ostatnich latach dobrze i dużo. Pod względem zawartości składników odżywczych mogą śmiało konkurować z orzechami włoskami, szpinakiem czy czarnymi jagodami. Dostarczą nam m.in. solidnej dawki błonnika, kwasów tłuszczowych - zwłaszcza omega-3, witamin A, B, E i D oraz minerałów; takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, magnez, mangan czy niacyna. Co jeszcze oferują nam nasiona chia? Doskonale zaspokajają głód i genialnie wpływają na proces trawienia i choćby z tych względów są szczególnie rekomendowane osobom, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Idealnie sprawdzą się też w roli zamienników popularnych produktów. Mogą śmiało zastąpić jajka, bułkę tartą czy mąkę.
Przyciągający wzrok swoim apetycznym wyglądem pudding na bazie nasion chia skusi każdego, zwłaszcza dzieciaki. Co więcej, jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, ale też bajecznie prosty w przygotowaniu:
Potrzebne składniki:
- 2 miarki mleka kokosowego lub innego mleka
- ½ miarki nasion chia
- 2-3 łyżki stołowe kakao (do smaku)
- 1 łyżeczka wanilii (do smaku)
- 1 łyżka stołowa dowolnej substancji słodzącej (opcjonalnie) - najlepiej dodać miód albo kilka kropel nalewki ze stewii.
Sposób przygotowania
Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystarczy około 10 minut w lodówce, aby pudding stężał. Jeśli chodzi o opcje smakowe, to istnieje nieskończona ilość wariacji. Możesz zamiast wanilii dodać do puddingu filiżankę truskawek lub cynamon i gałkę muszkatołową, a otrzymasz Chai Chia Pudding.
Nasiona chia - doskonały zamiennik jaj
Nasiona chia doskonale sprawdzą się w roli zamiennika jaj. Wystarczy zmielić przy pomocy blendera, robota kuchennego lub młynka do kawy 1 łyżką stołową nasion i połączyć je z trzema łyżkami wody. Taka proporcja odpowiada jednemu jajku w przepisie na ciasto.
Nasiona chia w roli panierki do ryb i kurczaka
Nasiona chia zmieszane z odrobiną mąki migdałowej i czosnku w proszku stworzą doskonałą panierkę do ryb lub kurczaka. Wariant ten daje same korzyści: Panierka jest chrupiąca, ładnie się przypieka i co dla wielu osób kluczowe - nie zawiera mąki zbożowej.
Masz problem z zagęszczaniem potraw, a nie chcesz sięgać po mąkę czy sztuczne zagęstniki? Wystarczy, że dodasz kilka łyżek stołowych sproszkowanych nasion chia, a z pewnością twoja zupa czy sos uzyska pożądaną konsystencję.
Apetyczne krakersy na bazie nasion chia
Można piec je w wielu wariacjach. Najlepiej zmieszać ziarna chia w równych proporcjach z mlekiem kokosowym i dodać odrobinę sproszkowanego czosnku oraz krztynę soli morskiej. Krakersy wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w niskiej temperaturze przez ok. 30 minut.
Nasiona chia jako dodatek do potraw mięsnych
Nasiona chia mogą też śmiało zastąpić bułkę tartą. Jeśli gustujesz w potrawach mięsnych - na przykład kulkach mięsnych, które są jednym z symboli kuchni włoskiej - możesz śmiało dodać do nich nasiona chia. (W proporcji 4-5 łyżek stołowych na pół kilograma mięsa). Sprawdzą się znakomicie.
Masz ochotę na sałatkę posypaną zdrowymi kiełkami? Możesz śmiało wyhodować je w domu. Wystarczy, że umieścisz nasiona chia w wodzie, starannie je odcedzisz, a następnie pozostawisz w słoiku na kilka dni. Co 12 godzin przepłukuj nasiona wodą i odcedzaj. Po dwóch dniach będziesz mogła podziwiać kiełki nasion. Sałatka z ich dodatkiem będzie wyśmienita!
Żel energetyczny domowej roboty na bazie nasion chia
Zmieszaj kilka łyżek stołowych nasion chia z filiżanką wody kokosowej. Pozostaw na około dziesięć minut, a uzyskasz wszechstronny żel. Pod względem zdolności nawadniających i energetyzujących bije na głowę gotowe środki. Doskonale sprawdza się podczas treningów wytrzymałościowych. Wzmocni też kondycję maratończyków.