Reklama

Naleśniki z kurkumą i kremem kokosowym

Kurkuma to żółto-pomarańczowa sproszkowana przyprawa, która jest podstawą curry i posiada niesamowite właściwości lecznicze. Jest znana jako jedna z cudownych przypraw ze względu na działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, więc dlaczego nie dodać jej do pysznego jedzenia? Przepis na naleśniki z kurkumą i kremem kokosowym będzie idealny na śniadanie.

Reklama

Składniki

Naleśniki

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżka octu jabłkowego

1 szklanka mąki

1 ½ łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonej kurkumy

½ łyżeczki mielonego imbiru lub świeżego

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 ½ łyżki oleju kokosowego

Olej kokosowy do smażenia

Krem kokosowy

½ szklanki śmietanki kokosowej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie

W małej misce wymieszaj 1 szklankę mleka kokosowego i ocet jabłkowy. Odstaw na 5 do 10 min.W średniej misce wymieszaj suche składniki, dodaj jaja, wanilię, olej kokosowy, dodaj płynne składniki z malej miski. Wymieszaj wszystko na gładką masę.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, inaczej będą szybko palić się. Rozpuść na patelni 1-2 łyżki oleju kokosowego i poczekaj aż całkowicie się rozpuści. Wlej pół szklanki ciasta na patelnię i smaż przez minutę po każdej stronie. Z podanej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników.

Przygotuj krem kokosowy. Do miski dodaj śmietankę kokosową, wanilię i cukier puder. Ubijaj przez około 2 minuty. Naleśniki podawaj z kremem kokosowym. Możesz je również udekorować wiórkami kokosowymi.

Jeśli nie masz śmietanki kokosowej możesz ją zrobić z mleka kokosowego. Trzymaj puszkę z mlekiem przez całą noc w lodówce. Obróć puszkę do góry dnem i otwórz ją od dołu. Wlej wodę kokosową do małej miski i odstaw do wykorzystania w przyszłości. Przenieś pozostałą śmietankę kokosową do średniej miski i użyj do zrobienia kremu kokosowego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama