Reklama

Najlepsze dodatki do herbaty

Herbata jest jednym z najchętniej wypijanych napojów na świecie i trudno się temu trendowi dziwić, bo zaliczana jest do najszlachetniejszych produktów na kuli ziemskiej. To źródło polifenoli, garbników, olejków eterycznych, a także witamin i minerałów, które korzystnie działają na organizm. Istnieje wiele sposobów parzenia herbaty, ale istotne są także dodatki, które podkreślają jej smak i aromat. Niektóre z nich mogą poszerzyć spektrum działania naparu, o ile użyje się ich we właściwy sposób. Zatem, poznajmy najlepsze dodatki do herbaty!

Dlaczego warto pić herbatę?

Zanim poznamy najlepsze dodatki do herbaty, warto poznać przyczyny, które powinny nas skłonić do częstszego picia tego napoju. Nie dość, że jest łatwo dostępny, to także istnieje wiele jego rodzajów, które pobudzają nasze kubki smakowe oraz orzeźwiają umysł. Nieważne, czy sięgamy po herbatę czarną, zieloną, żółtą, czerwoną czy nawet niebieską: do ich powstania korzysta się z jednego krzewu herbacianego, który poddawany jest różnym procesom (np. suszeniu lub fermentowaniu, itd.), co wpływa na uzyskiwany później napar.

A co można w herbacie znaleźć? Garbniki, które zaliczane są do przeciwutleniaczy, pomogą pozbyć się toksyn z organizmu i odciążyć wątrobę. Związki te mogą również chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, czy skutecznie opóźniać procesy starzenia się organizmu. Herbata zaliczana jest do napojów, które korzystnie działają na układ nerwowy: wspiera pamięć i koncentrację, orzeźwia i pobudza, a także sprzyja prawidłowej budowie połączeń nerwowych.

Reklama

Najczęściej w naszych domach króluje herbata czarna, ponieważ ją przygotować najłatwiej. Wystarczy zaparzyć torebkę suszu lub liście przez minutę, aby otrzymać aromatyczny napar. Herbatę pija się z dodatkami, które mogą wpływać na jej smak i właściwości. Przyjrzymy się, z czym podawać ten szlachetny napój.

Miód do herbaty

Nikogo nie trzeba przekonywać, że miód jest wspaniałym dodatkiem do herbaty, który nadaje jej słodyczy. Owoc pracy pszczół jest zaliczany do naturalnych antybiotyków, stąd nikogo nie dziwi, że podawany jest w czasie infekcji i rekonwalescencji. Miód ma szerokie spektrum działania, ale może ono się nieznacznie różnić w zależności od jego rodzaju: inne działanie ma np. miód akacjowy, a inne właściwości posiada wrzosowy czy spadziowy. Dlaczego dodanie miodu do herbaty to dobry pomysł? Ma działanie przeciwzapalne, a także regulujące pracę układu trawienia. Miód ma także zdolność obniżania ciśnienia tętniczego, pobudzania pracy woreczka żółciowego czy niszczenia bakterii.

Jeśli chcemy skorzystać z tego, co oferuje miód i dodać go do herbaty, należy pamiętać, że napar nie może być gorący. Zbyt wysoka temperatura niweluje działanie tego słodkiego dodatku.

Imbir

Kłącze imbiru przebojem wtargnęło do naszych kuchni i świetnie się sprawdza jako dodatek do herbaty. To właśnie on nadaje jej lekko pikantnego i korzennego charakteru, co idealnie sprawdza się w długie jesienne wieczory. Imbir w herbacie może wspomóc działanie naparu: to zasługa obecności gingerolu - substancji czynnej zaliczanej do środków przeciwbólowych. Jego dodatek do herbaty może pomóc regulować cholesterol, co w znacznym stopniu przyczynia się do zminimalizowania powstania miażdżycy. To kłącze zaliczane jest również do naturalnych substancji wspierających trzustkę - może ono pomóc metabolizować cukier. Imbir wciągnięty jest na listę termogeników, czyli substancji poprawiających procesy metaboliczne, a co za tym idzie, ułatwiających kontrolowanie wahań wagi, a także pozbywanie się nadprogramowej masy ciała.

Cytryna

Chyba nie ma w Polsce osoby, która choćby raz w życiu nie wypiła herbaty z cytryną! Już jeden plasterek dodany do naparu podkręca jego smak, a także dodaje nutę orzeźwienia. Cytryna to prawdziwy rezerwuar witaminy C, a jak wiadomo, to doskonały sposób na walkę z wirusami i bakteriami, które często powodują infekcję. Poza tym witamina C to doskonały przeciwutleniacz, który pomaga odtruć organizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Witamina C pomaga również uszczelniać naczynia krwionośne, co przyczynia się do unormowania ciśnienia tętniczego.

Jednak wiele osób rezygnuje z dodawania cytryny do herbaty obawiając się o własne zdrowie. Przede wszystkim przez fakt, że owoc ten może aktywować zawarte w liściach herbaty związki glinu, które mogą szkodzić zdrowiu. Chcąc dodać cytrynę lub jej sok do herbaty bez obawy o swoje zdrowie, wystarczy wcześniej wyciągnąć z naparu liście lub torebkę.

Zobacz także:
Śniadanie? Tak, ale bez tych produktów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama