Reklama

Najlepsza wegańska gorąca czekolada

Zima to najlepszy czas na delektowanie się gorąca czekoladą. Smak wegańskiej czekolady jest bogaty, idealnie wyważony pomiędzy słodyczą syropu klonowego i goryczką pochodzącą z kakao. Czekolada posiada kremową konsystencję i na pewno rozgrzeje każdego.

Reklama

Składniki:

400 ml mleczka kokosowego

2 łyżki surowego kakao w proszku

1 łyżka czystego syropu klonowego

3 łyżki wiórków czekoladowych

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki kawy

1/8 łyżeczki soli morskiej

Wszystkie składniki, poza wiórkami czekoladowymi umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przelej mieszankę do garnka i nastaw na kuchence. Podgrzewaj na średnim ogniu. Następnie dodaj wiórki czekoladowe. Gdy czekolada zacznie się gotować weź trzepaczkę i ubijaj masę nieprzerwanie przez około 4 minuty.

Czekolada w tym czasie odrobinę zgęstnieje. Uważaj, aby jej nie przypalić. Czekolada jest gotowa. Jeśli wolisz bardzo słodką czekoladę możesz dodać więcej syropu klonowego. Możesz również serwować czekoladę z cynamonem lub piankami marshmallows.

Przepis zawiera proporcje składników dla dwóch osób, jeśli chcesz przyrządzić tylko jedna porcję wystarczy, że podzielisz ilość składników przez pół.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama