Reklama

Morwa biała: Obniża poziom cukru we krwi, pomaga schudnąć

Morwa biała to gatunek drzewa liściastego o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Roślina wywodzi się z Azji, ale już w średniowieczu zdobyła popularność w Europie. Nic dziwnego – obniża poziom cukru we krwi, pomaga walczyć z cholesterolem, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najnowsze badania potwierdzają też, że pomaga w walce ze zbędnym tłuszczem i przyspiesza chudnięcie!

Reklama

Morwa biała - jak wygląda i skąd pochodzi?

Morwa biała to gatunek drzewa liściastego, które uprawiano w Chinach w związku z produkcją jedwabiu. Liście morwy były pokarmem dla gąsienic jedwabnika. Roślinę szybko zaczęto też wykorzystywać w medycynie tradycyjnej, by obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, stosowano ją także przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Obecnie morwa rozprzestrzeniła się i rośnie dziko w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej, jest także uprawiana w Europie. Drzewo może osiągać do 15 metrów wysokości. Owoce morwy przypominają jeżyny, mają lekko słodki smak, różnią się kolorem w zależności od odmiany – od białych, przez różowe aż po fioletowo-czerwone. Zarówno liście, jak i owoce, a także korzenie posiadają dobroczynne dla naszego organizmu właściwości.

Właściwości morwy białej

Substancje zawarte w liściach obniżają poziom cukru we krwi. Cukry, które dostarczamy organizmowi, rozkładają się wolniej, dzięki czemu po posiłku nie dochodzi do szybkiego wyrzutu glukozy do krwi. Inne działanie liści to także obniżanie poziomu cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszenie ryzyka miażdżycy. Bardzo korzystne właściwości posiadają też owoce morwy. Działają moczopędnie, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, wpływają na właściwą perystaltykę jelit. Owoce morwy zawierają też flawonoidy, które usuwają z organizmu wolne rodniki i w ten sposób działają przeciwnowotworowo. Wyciąg z korzenia morwy białej posiada z kolei właściwości przeciwzapalne, a także antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ta niezwykła roślina działa nie tylko leczniczo, ale pomaga także zachować prawidłową sylwetkę, wspierając organizm w walce ze zbędnymi kilogramami.

Morwa biała pomaga schudnąć

W ostatnim czasie morwa stała się niezbędnym elementem diet odchudzających. Jej skuteczność potwierdzają dietetycy i naukowcy. Dlaczego? Morwa spowalnia rozkład i wchłanianie cukrów do organizmu, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Hamuje także łaknienie i w ten sposób pomaga uniknąć podjadania między posiłkami. Badania naukowców potwierdziły, że osoby, które stosują morwę w trakcie niskokalorycznej diety, chudną szybciej, niż osoby, które redukcję masy opierają jedynie na diecie. Wiąże się to ściśle z mniejszym wchłanianiem się cukrów do organizmu.

Kiedy szczególnie warto stosować morwę?

Morwę warto spożywać na co dzień w profilaktyce wielu chorób. Szczególnie jest polecana osobom, które chorują na cukrzycę, walczą z otyłością, mają problemy żołądkowe, sercowo-naczyniowe lub cierpią na choroby układu oddechowego. Morwę najlepiej spożywać w postaci świeżych lub suszonych owoców, a także sproszkowanych liści, z których można przyrządzić napar. Na rynku dostępne są też różnorodne suplementy diety zawierające wyciąg z morwy białej, ale ich skuteczność często jest poddawana dyskusji. Na pewno warto zwrócić uwagę na procentową zawartość morwy w preparacie. Stosowanie morwy białej należy skonsultować z lekarzem, ponieważ może wpływać na działanie niektórych leków.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama