Reklama

Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść?

Miruna należy do ryb bardzo zdrowych i chudych, dlatego jest wybierana jako danie dietetyczne. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. korzystnie wpływa na układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto w swojej diecie powinny uwzględnić ją osoby chorujące na alergie czy astmę. Jaka to ryba? Czy warto ją jeść? Poniżej podpowiadamy.

Czym jest miruna?

Miruna jest rybą, która zalicza się do rodziny dorszowatych. W warunkach naturalnych można ją spotkać w Oceanie Spokojnym. Na wolności osiąga długość nawet 120 centymetrów i około półtora kilograma wagi. Ciało miruny ma srebrzysty kolor, często mieniące się na niebiesko. Jej mięso jest delikatne i kruche. Dodatkowo ma delikatny smak i aromatyczny zapach, dzięki czemu ma wielu miłośników.

Dlaczego warto jeść mirunę?

Miruna dzięki zawartości kwasom omega-3 obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo wytępienia zawału serca. Ponadto rybę tę w swojej diecie powinny uwzględnić osoby chorujące na astmę i alergię. Ma działa przeciwzapalnie i oczyszczające organizm z toksyn. Miruna bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny. Zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwutleniająco. Dodatkowo tłuszcze te wzmacniają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi.

Reklama

Mięso miruny jest też źródłem wielu witamin, np. A: wzmacnia ona wzrok i odporność. Dodatkowo obecne w rybie witaminy z grupy B, wspierają pracę układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek.

Jak podawać mirunę?

Najlepiej ryba ta smakuje przygotowana w tradycyjny sposób. Klasyczna panierka, ziemniaki i ulubiona surówka będzie idealnym połączeniem. Inną opcją jest miruna w wersji grillowanej. Możesz doprawić ją solą, pieprzem oraz cytryną i lekkimi ziołami. W wersji fit rybę przygotuj na parze. Ta dobrze będzie smakować w zestawieniu ze świeżymi warzywami i kaszą gryczaną.

Zobacz też:

Z czym zrobić szaszłyki na grilla?

Marynata do karkówki na grilla: Z czym ją zrobić?

Dorsz atlantycki: Właściwości i sposób przygotowania

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama