Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść?
Miruna należy do ryb bardzo zdrowych i chudych, dlatego jest wybierana jako danie dietetyczne. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. korzystnie wpływa na układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto w swojej diecie powinny uwzględnić ją osoby chorujące na alergie czy astmę. Jaka to ryba? Czy warto ją jeść? Poniżej podpowiadamy.
Miruna jest rybą, która zalicza się do rodziny dorszowatych. W warunkach naturalnych można ją spotkać w Oceanie Spokojnym. Na wolności osiąga długość nawet 120 centymetrów i około półtora kilograma wagi. Ciało miruny ma srebrzysty kolor, często mieniące się na niebiesko. Jej mięso jest delikatne i kruche. Dodatkowo ma delikatny smak i aromatyczny zapach, dzięki czemu ma wielu miłośników.
Miruna dzięki zawartości kwasom omega-3 obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo wytępienia zawału serca. Ponadto rybę tę w swojej diecie powinny uwzględnić osoby chorujące na astmę i alergię. Ma działa przeciwzapalnie i oczyszczające organizm z toksyn. Miruna bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny. Zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwutleniająco. Dodatkowo tłuszcze te wzmacniają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi.
Mięso miruny jest też źródłem wielu witamin, np. A: wzmacnia ona wzrok i odporność. Dodatkowo obecne w rybie witaminy z grupy B, wspierają pracę układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek.
Najlepiej ryba ta smakuje przygotowana w tradycyjny sposób. Klasyczna panierka, ziemniaki i ulubiona surówka będzie idealnym połączeniem. Inną opcją jest miruna w wersji grillowanej. Możesz doprawić ją solą, pieprzem oraz cytryną i lekkimi ziołami. W wersji fit rybę przygotuj na parze. Ta dobrze będzie smakować w zestawieniu ze świeżymi warzywami i kaszą gryczaną.
Zobacz też:
Z czym zrobić szaszłyki na grilla?