Reklama

Melasa: Właściwości i zastosowanie

W dobie rosnącej świadomości na temat dietetycznego żywienia często szuka się zdrowszych odpowiedników popularnych produktów. Znane są zamienniki mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz cukru. Z powodzeniem słodzi się potrawy suszonymi owocami, stewią i ksylitolem. Jednak jak jest z melasą? Czy jest ona zdrowa? Czy da się nią posłodzić herbatę? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Reklama

Czym jest melasa?

Melasa, inaczej nazywana „czarnym złotem”, jest substancją powstałą jako produkt uboczny wyrobu cukru. Sacharoza za pomocą wirowania jest krystalizowana, po czym otrzymuje się ciemną, lepką ciecz: im więcej razy sacharoza jest poddawana temu procesowi, tym powstaje ciemniejsza i gęstsza melasa. Spotyka się jej trzy odmiany: buraczaną (z buraka cukrowego), trzcinową (z trzciny cukrowej), karobową (z mączki chleba świętojańskiego). Stosuje się ją do produkcji: alkoholu, drożdży piekarniczych oraz kwasów organicznych. Badania wykazały, że mimo iż jest produktem ubocznym, ma więcej wartości odżywczych i jest mniej słodka niż cukier.

Wartości odżywcze

Melasa praktycznie pozbawiona jest tłuszczu i błonnika. Jako produkt pochodzenia roślinnego nie posiada cholesterolu, ale dostarcza do organizmu niezbędne substancje odżywcze. Z dobroczynnych składników znajdujących się w melasie należy wymienić: witaminy z grupy B (najwięcej B6), sole mineralne, przeciwutleniacze oraz pierwiastki (żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, wapń). Dzięki takiej zawartości zdrowych elementów może być stosowana w codziennej diecie. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Wspomaga pracę mięśni i stymuluje prawidłowe działanie układu nerwowego. Wiadomo, że selen zawarty w melasie podnosi odporność i działa przeciw wolnym rodnikom. W porównaniu do swojego słodkiego odpowiednika, melasa zawiera sporo przeciwutleniaczy, które działają prozdrowotnie i zapobiegają powstawaniu wielu groźnych chorób.

Do czego można wykorzystać melasę?

Melasa z powodzeniem może być wykorzystana do słodzenia herbaty. W porównaniu do cukru "czarne złoto" nie jest pozbawione wartości odżywczych, gdyż te w procesie rafinacji giną. Melasa, dzięki swojemu charakterystycznemu posmakowi (niektórzy porównują go do karmelu), zyskała wielu swoich zwolenników. Prócz słodzenia herbaty, dobrze sprawdzi się jako składnik ciast i deserów. Można jeść ją jako dodatek: np. do kanapek albo naleśników. Ze względu na swój smak i konsystencję może być również dodawana do owsianek, a nawet stanowić bazę marynaty do mięs. Gotową melasę z łatwością można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo w sklepach internetowych. Niestety, z powodu wysokiego indeksu glikemicznego, nie może być spożywana przez diabetyków, ponieważ gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi.

Przyszłość

Niektóre działania melasy nie zostały jeszcze potwierdzone naukowo. Szacuje się, że prócz swoich kulinarnych zastosowań, może w przyszłości być wykorzystywana w innych gałęziach przemysłu. Przypuszcza się, że melasa prawdopodobnie leczy choroby skórne, owrzodzenia i oparzenia, zatem w przyszłości będzie składnikiem leków oraz kosmetyków.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama