Reklama

Mąka kokosowa: Właściwości i zastosowania

Mąka ma wiele kulinarnych zastosowań, od wyrabiania wypieków i pieczywa, do zagęszczania zup i sosów. Ma jednak coraz mniej zwolenników ze względu na zawarty w niej alergizujący gluten i właściwości spowalniające metabolizm. Tradycyjną białą mąkę można z powodzeniem zastąpić mąką kokosową, która przede wszystkim jest bezglutenowa, a oprócz tego ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też zapobiega cukrzycy, chorobom serca i nowotworom. Sprawdź, jak mąka kokosowa pozytywnie oddziałuje na organizm i do czego można jej użyć.

Reklama

Produkcja mąki kokosowej

Mąka kokosowa powstaje z miąższu (kopry) kokosa, z którego jednak w pierwszej kolejności produkuje się olej i mleko kokosowe. Jest to więc produkt uboczny przetwórstwa kokosów, stworzony z wysuszonych, zmielonych pozostałości kopry kokosowej. Mąka kokosowa produkowana jest przede wszystkim na Filipinach, skąd też odbywa się największy eksport kokosów do innych krajów. Ze względu na jej coraz większą popularność można ją spotkać w wielu sklepach, nie tylko tych ze zdrową żywnością. W dodatku jej cena wraz z powszechnością spada i można zakupić ją już za 7 zł za kilogram.

Mąka kokosowa ma postać drobnego proszku z lekko wyczuwalnym aromatem kokosa i delikatnym posmakiem. Nie jest przy tym słodka, więc bez przeszkód może zastąpić inne rodzaje mąk do robienia wypieków i gotowania. Na rynku dostępne są mąki z kokosa o różnym stopniu zmielenia miąższu, jedne mogą być więc lekkie i napowietrzone, inne zaś cięższe i grubsze. Ta mąka nie zawiera glutenu, za to jest bogatym źródłem błonnika, zawiera też białko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Produkowana na sucho (przy tłoczeniu oleju) zawiera więcej białka i tłuszczu, natomiast otrzymywana sposobem na mokro (produkcja mleka kokosowego) jest bogatsza w błonnik.

Właściwości mąki kokosowej

Mąka kokosowa to jedna z najzdrowszych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Najbardziej może ucieszyć fakt, że nie zawiera glutenu, alergizującego białka. Mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię. W porównaniu do innych mąk cechuje się najwyższą zawartością błonnika, w czym przewyższa nawet otręby i siemię lniane (około 40g błonnika w 100g produktu). Powszechnie wiadomo, że włókno pokarmowe odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, regulując procesy trawienne i pracę jelit. Korzystnie wpływa na przemianę materii, spowalniając wchłanianie węglowodanów i tłuszczów oraz zapobiegając nagłym skokom glukozy we krwi i szybkiemu spadkowi energii. Mąka kokosowa ma zatem niski indeks glikemiczny, śmiało mogą z niej korzystać diabetycy i osoby cierpiące na insulinoodporność.

Ponadto błonnik wymiata z organizmu resztki pokarmu, a przy tym także toksyczne substancje, sprzyja regularnym wypróżnieniom. Zapobiega więc powstawaniu złogów w jelitach i komórek rakowych. Chroni przed zaparciami i chorobami układu pokarmowego, a także przed nowotworem jelita grubego. Dodatkowo błonnik obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Mąka kokosowa jest dobrym źródłem białka, składnika budującego mięśnie. Idealnie sprawdzi się u osób aktywnych fizycznie i odchudzających się. Mąka z kokosu ma podobną kaloryczność do innych mąk, lecz posiada więcej błonnika i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT. Kwasy te zwalniają perystaltykę jelit, a przy tym wchłanianie pokarmów. Dzięki temu wydłużają poczucie sytości i przyspieszają metabolizm, pomogą utrzymać odpowiednią wagę. Kwasy tłuszczowe MCT mogą podnosić poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ale mąka kokosowa zawiera przeciwdziałający temu błonnik.

Zastosowania w kuchni

Mąka kokosowa znajduje takie same zastosowania w kuchni, co inne mąki. Najlepiej sprawdzi się do zagęszczania sosów i zup ze względu na swoją gęstość. Można ją również zastosować do wyrabiania ciast, placków, ciasteczek, chleba czy spodów do pizzy. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że ta mąka wchłania dużo wody, dlatego przy tworzeniu wypieków i dań z jej pomocą ważne jest, by użyć większej ilości płynów. Najlepiej użyć proporcji 1:1, czyli na 1 łyżkę mąki kokosowej dodać 1 łyżkę wody. Brak glutenu wpływającego na elastyczność ciasta powoduje, że wypieki mogą być kruche i się rozpadać. Można temu zapobiec, dodając więcej jajek lub siemienia lnianego, które sklejają składniki i spulchniają ciasto.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama