Reklama

Kurki: Jakie mają właściwości zdrowotne? Jak je przygotować?

Kurki to popularne grzyby, które wykorzystuje się do wielu tradycyjnych dań. Sezon na nie trwa od czerwca do października i spotkać je można głównie na siedliskach borowych. Grzyby te rozpoznaje się po wypukłych i pofalowanych kapeluszach oraz żółtym odcieniu. Ponadto są one źródłem wielu cennych witamin i minerałów, wpływających korzystnie na układ nerwowy, a także mięśnie. Ich przyrządzenie nie jest trudne i zajmie ci niewiele czasu. Jakie właściwości zdrowotne mają kurki? Jak je przygotować? Podpowiadamy poniżej.

Jak wyglądają grzyby kurki?

Cechą charakterystyczną kurek są wypukłe kapelusze, które z wiekiem stają się bardziej wklęsłe i pofalowane. Grzyby te przyjmują odcień żółty, a ich smak jest korzenny i delikatny. Można je spotkać na siedliskach borowych lub w lasach mieszanych: najczęściej w miejscach, gdzie występują gleby piaszczyste. Podczas grzybobrania trzeba uważać na odmianę bardzo podobną do kurek jadalnych, czyli na lisówkę pomarańczową. Ma pewne cechy, które odróżniają ją od kurek, a mianowicie posiada ciemniejsze owocniki, jest bardziej pomarańczowa, a jej blaszki są gęstsze.

Reklama

Pozytywny wpływ na układ nerwowy

Kurki mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, a jedną z nich jest pozytywny wpływ na układ nerwowy. To dzięki zawartości magnezu, który reguluje przepływ impulsów nerwowych, a także zmniejsza stres i wycisza organizm. Drugim ważnym składnikiem jest żelazo, którego niedobory we krwi mogą skutkować apatią, zmęczeniem, ale też problemami ze skupieniem uwagi. Warto też wspomnieć, że w kurkach znaleźć można sporą ilość witaminy B5, która pozwala zredukować napięcie nerwowe i wspomaga leczenie zaburzeń psychicznych.

Kurki dla sportowców

Włączenie kurek do swojego jadłospisu zaleca się osobom, które uprawiają regularnie sport. Zawierają one duże pokłady przyswajalnego białka, niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni. Jego zapotrzebowanie dla organizmu wzrasta po dużym wysiłku fizycznym, gdyż ten składnik odżywczy pomaga zregenerować się mięśniom. Kolejnym ważnym związkiem jest tiamina, ponieważ bierze ona udział w przemianie węglowodanów i pomaga w zmniejszeniu wydzielania się kwasu mlekowego w mięśniach.

Zapobieganie cukrzycy typu II

Spożywanie kurek zaleca się osobom, u których występuje ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. To za sprawą znajdującej się w grzybach witaminie D, której niedobór zaburza wydzielanie insuliny. Ponadto regularne przyjmowanie tego składnika poprawia tolerancję glukozy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności. Dodatkowo zwiększa się aktywność insuliny oraz poprawia wydzielanie tego hormonu przez trzustkę.

PMS i menopauza

Kobiety, które cierpią na tzw. napięcie przedmiesiączkowe lub menopauzę, mogą pomóc sobie na dokuczliwe objawy, spożywając kurki. Zawarty w nich mangan zmniejsza wahania nastroju, a także poprawia samopoczucie. Ponadto pierwiastek ten reguluje pracę tarczycy, która również odpowiada za nastrój w okresie PMS i przekwitania u pań. Dodatkowo mangan wspomaga syntezę hormonów płciowych, poprawiając tym samym libido i zwiększając płodność.

Jak obgotować kurki?

Do gotowania należy wybrać całe i nieuszkodzone okazy, a następnie pokroić je na równe części (trzy lub cztery). Przygotuj duży garnek i wlej do niego zimną wodę i dodaj pół łyżki soli (na kilogram kurek, powinno przypadać półtora litra wody). Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez osiem minut. Nie zapomnij o szumowaniu wody oraz sprawdzaniu miękkości grzybów. Kiedy kurki będą już ugotowane, wylej wodę z garnka, grzyby przepłucz pod bieżącą wodą. Na końcu do naczynia wlej ponownie wodę i posól ją, a potem wrzuć do środka kurki. Wodę znowu doprowadź do wrzenia i całość pozostaw na ogniu przez kwadrans. Po upływie czasu przełóż grzyby na durszlak i pozwól im obcieknąć z wody.

Najlepiej smakują kurki duszone z cebulą lub z sosem koperkowym, możesz także zrobić z nich pyszną zupę, albo potraktować jako dodatek do mięsnych dań.

Polecamy:

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Jak smażyć rybę? Praktyczny poradnik panierowania i smażenia ryb

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama