Reklama

Które porównane produkty mają więcej węglowodanów?

Węglowodany występują w wielu postaciach, znajdują się głównie w produktach zawierających skrobię, takich jak pieczywo, makarony i ryż, a także w niektórych napojach, np. sokach owocowych i napojach słodzonych cukrem. Węglowodany stanowią najważniejsze źródło energii dla organizmu. Węglowodany są dobre, a rezygnacja z nich to duży błąd. Najlepsze są oczywiście te złożone, których dostarczą nam np. płatki owsiane, ryż brązowy, kasze itd.

Dwa gofry, czy dwa naleśniki tego samego rozmiaru?

Oba są zrobione z tych samych prostych węglowodanów, jednak naleśniki mają większą zawartość wody i mniej węglowodanów. Gofry zawierają odrobinę więcej protein, tłuszczów i węglowodanów. Dwa gofry zawierają około 49,35 g węglowodanów, podczas, gdy dwa naleśniki mają ich około 43,58 grama.

Dwa placki tortilla upieczone z mąki kukurydzianej, czy z pszennej?<\b>

Sądząc po zawartości wagowej, pszenne tortille mają odrobinę więcej węglowodanów i dodatku cukru niż placki kukurydziane. Pszenne mają zawartość węglowodanów na poziomie 25,08 w jednej, kukurydziane 21,43 g w dwóch. Jednakże pszenne tortille mają dwukrotnie większą zawartość wapnia i żelaza w porównaniu z kukurydzianymi.

Jeden duży pszenny bajgiel, czy jeden duży pączek bez lukru?

Pszenny bajgiel ma większą zawartość węglowodanów niż pączek – 48,89 gramów w 100 g bajgla w porównaniu do 47,06 g węglowodanów w 100 g pączka. Jednakże jeden pączek ma dwukrotnie więcej kalorii niż bajgiel, który ponadto ma więcej tłuszczu i mniej protein.

Jeden kubek pokrojonych bananów, czy jeden kubek pokrojonych truskawek?

Wybór owoców może być zaskakująco mylący. Tak słodkie jak są, truskawki zawierają dużo mniej węglowodanów niż banany. Jeden kubek pokrojonych w plasterki truskawek zawiera ich 12,75 g – mniej więcej połowę z 22,84 g węglowodanów w kubku pokrojonych w plasterki bananów.

Jeden kubek gotowanego białego ryżu, czy jeden kubek gotowanego ryżu brązowego?

Jeden kubek białego ryżu zawiera więcej węglowodanów niż kubek brązowego – 53, 18 g wobec 45,84 g. Lecz prawdziwa różnica pomiędzy obydwoma produktami leży w ich wartości odżywczej. Brązowy ryż zawiera znacząco więcej błonnika, wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Słodki ziemniak, czy biały ziemniak tej samej wagi.

Biały ziemniak zawiera odrobinę więcej węglowodanów niż ziemniak słodki – 20,01 g w 100 g wagi białego w porównaniu do 17, 72 g słodkiego. Mimo, że oba rodzaje ziemniaków zawierają podobną ilość węglowodanów, za słodkim przemawia fakt, że jest on także bogaty w witaminę A.

Jedno opakowanie keczupu czy jedno opakowanie majonezu?

Jedna saszetka keczupu zawiera 2,47 g węglowodanów, podczas gdy jedna saszetka majonezu ma ich 0,06 g – jednakże oba te dodatki są prostym dowodem na prawdę, że liczenie kalorii to nie to samo, co liczenie węglowodanów. W jednej porcji majonezu jest siedem razy więcej kalorii, niż w porcji keczupu.

Jeden kubek kalafiora, czy jeden kubek kukurydzy?

Kalafior jest warzywem o szczególnie niskiej zawartości węglowodanów. Jeden kubek zawiera tylko 5,1 g węglowodanów w porównaniu z 31,26 g w kubku kukurydzy.

Lód Sandwich, czy kubek puszkowanej fasolki w sosie pomidorowym?

Kubek fasolki zawiera niemal dwukrotnie więcej węglowodanów niż lodowa kanapka – 53,70 g w porównaniu do 27,75 g. Połowa węglowodanów w puszcze fasolki pochodzi z dodanego do niej cukru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama