Reklama

Komosa ryżowa: Właściwości i zastosowanie. Jak ją gotować?

Komosa ryżowa nie bez przyczyny nazywana jest "złotym ziarnem Inków". To doskonała alternatywa dla ryżu i kaszy – zawiera mnóstwo roślinnego białka, błonnika oraz drogocennych kwasów tłuszczowych. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest też idealnym produktem w trakcie diety redukcyjnej. Jakby tego było mało, zawiera antyoksydanty chroniące przed nowotworami i spowalniające naturalne procesy starzenia się. Czym jest komosa ryżowa, jak ją gotować i stosować w codziennej diecie?

Reklama

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa (inaczej peruwiański ryż lub quinoa) to jednoroczna roślina pochodząca z Ameryki Południowej i uprawiana tam od tysięcy lat. Wbrew pozorom komosa nie jest zbożem, choć jej nasiona zawierają skrobię. Jest łatwa w uprawie i odporna na zróżnicowane warunki atmosferyczne. Quinoa to źródło pełnowartościowego białka (w tym cennych aminokwasów niewytwarzanych w organizmie ani niewystępujących w popularnych zbożach), przez co jest idealnym składnikiem diet wegetariańskich. Znajdują się w niej także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B i minerały (wapń, magnez, fosfor i potas). Komosa nie zawiera glutenu, dzięki czemu bez przeszkód mogą ją spożywać osoby zmagające się z celiakią lub nietolerancją glutenu. W odróżnieniu od tradycyjnych zbóż quinoa jest też źródłem flawonoidów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa ma zbawienny wpływ na organizm. Znajdujące się w niej tłuszcze nienasycone (kwas oleinowy, linolowy i linolenowy) obniżają poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Kwasy te zmniejszają też ryzyko zapalenia stawów i wspierają pracę wątroby. Quinoa charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, co oznacza że jej spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi. Chroni to trzustkę i zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz nadwagi. Ze względu na niską kaloryczność oraz spore ilości błonnika komosa jest polecana osobom odchudzającym się – reguluje wchłanianie cukrów, przyspiesza metabolizm i na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku. Zawiera także cenne flawonoidy, które wykazują właściwości przeciwutleniające – usuwają wolne rodniki z organizmu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i spowalniają procesy starzenia się skóry i organizmu. Z kolei znajdujące się w komosie saponiny mają właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne. Chronią więc organizm przed infekcjami i stymulują układ odpornościowy.

Jak stosować komosę ryżową w codziennej diecie?

Komosa ryżowa występuje w wielu odmianach, najpopularniejsza jest biała, brązowa, czerwona i czarna. Różnią się one smakiem i konsystencją – najbardziej delikatny, orzechowy aromat ma biała. Czarna i czerwona są bardziej chrupkie po ugotowaniu. Przed gotowaniem nasiona należy przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie moczyć przez kilka minut. Komosę gotuje się 12-15 minut. Jest idealnym zamiennikiem ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Sprawdzi się jako składnik warzywnych sosów, a także mięsnych gulaszów. Można ją dodawać do zapiekanek, zup i sałatek, ale pasuje też do słodkich potraw (np. jako zamiennik owsianki czy musli). Komosa wzbogaci także smoothie i sprawi, że będzie ono bardziej pożywne i sycące.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama