Kasza gryczana idealna dla diabetyków i chorujących na celiakię. Poznaj jej właściwości zdrowotne
Spośród wielu kasz, które dostępne są na sklepowych półkach, na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. Doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób borykających się z cukrzycą lub cierpiących na celiakię. Co więcej, produkt wspiera proces odchudzania i układ krążenia. Zobacz, dlatego i z czym warto jeść kaszę gryczaną.
- Kasza gryczana może być spożywana przez osoby zmagające się z celiakią i cukrzycą.
- Osoby przebywające na diecie powinny uwzględnić w swojej diecie kaszę gryczaną.
- Gryka nadaje się jako dodatek do mięs, sosów i sałatek.
Kasza gryczana pochodzi z gryki, która jest krzakiem, osiągającym około 60 centymetrów wysokości. Kwiaty rośliny są drobne i białe, i to właśnie z nich powstaje kasza gryczana. Produkt ten zaleca się w diecie cukrzyków. Zawiera błonnik, który rozkłada się powoli i nie powoduje nagłego skoku insuliny. Ponadto ma niski poziom glikemiczny (około 45 IG), co sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta powoli.
Kaszę gryczaną w swojej diecie mogą uwzględnić chorujący na celiakię. To choroba przewlekła, polegająca na nietolerancji przez organizm glutenu. Najczęstszymi objawami schorzenia jest biegunka oraz wzdęcia i bóle brzucha. Oczywiście przed spożyciem kaszy gryczanej, należy spojrzeć na informacje podane na opakowaniu. Bowiem często producenci umieszczają informację o tym, że mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Najczęściej pochodzi on ze zbóż pochodzących z jednego sortu.
Kasza gryczana wspiera procesy związane z odchudzaniem, gdyż przyspiesza metabolizm. Dodatkowo usprawnia pracę jelit, co przekłada się na regularne wypróżnianie. Warto też podkreślić, że zawarty w gryce błonnik zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu mija ochota na podjadanie między posiłkami. By efekty były lepsze, odpowiednią dietę połącz z aktywnością fizyczną. Dobrze też udać się do dietetyka, który pomoże stworzyć zbilansowany jadłospis.
Osoby cierpiące na niedokrwistość powinny spożywać kaszę gryczaną. Zawiera ważne składniki, które wspierają leczenie tego schorzenia: kwas foliowy oraz witaminę E. Gryka w swoim składzie ma również rutynę i kwercetynę. To roślinne związki chemiczne, uszczelniające naczynia krwionośne. To znacznie zmniejszy ryzyko pojawienia się nagłych krwotoków w przyszłości.
Zawarty w kaszy gryczanej potas wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. To sprawia, że można uniknąć zawału czy miażdżycy, schorzeń śmiertelnie niebezpiecznych. Warto podkreślić, że kasza gryczana ma dużą zawartość magnezu (11- 63 mg/100 g produktu). Pierwiastek ten chroni organizm przed nadciśnieniem, wzmacnia mięsień sercowy i działa rozkurczająco. Zapobiega także nadmiernemu odkładaniu się złego cholesterolu we krwi.
Grykę warto spożywać na kilka sposobów:
- z dodatkiem mięs,
- z grzybami,
- z różnego rodzaju sosami lub sałatkami,
- jako farsz do pierogów lub gołąbków.
Opcji jest naprawdę wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych. Często można też spotkać warzywa faszerowane kaszą gryczaną, np. paprykę, bakłażany, pomidory czy cukinię.
Zobacz:
Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek
Wielki Piątek z mięsem na talerzu? Sprawdź, co wolno jeść, a czego unikać podczas ścisłego postu