Reklama

Kalafior: Dlaczego warto go jeść? Jak najlepiej smakuje? Co dodać?

Można dodawać go do obiadowych dań, zapiekanek, zup czy sałatek. Kalafior to niezwykle zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety. Nie każdy przepada za jego smakiem, ale odpowiednio przygotowany może stanowić wyborne danie lub przekąskę. Do tego istnieje wiele korzyści ze spożycia kalafiora. Mogą sięgać po niego cukrzycy, osoby odchudzające się i cierpiące na wrzody żołądka. Kalafior świetnie też wpływa na jelita i wątrobę oraz układ odpornościowy. Dlaczego jeszcze warto jeść kalafiora i jak najlepiej go podawać? Z czym można go komponować? Podpowiadamy.

Kalafior: Co warto o nim wiedzieć?

Wykorzystywany na różne sposoby w kuchni, kalafior to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych (krzyżowych). Uprawiano go już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd został rozpowszechniony w wielu innych krajach. W XVI w. przywieziono go do Francji i innych krajów europejskich. Również w Polsce kalafior zaczął być uprawiany na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej sprowadziła go do Polski Bona Sforza.

Kalafior ma krótki i walcowaty pęd, który wytwarza jadalną część, tzw. różę. Jest to skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Mogą one przybierać kolor biały, kremowy lub zielony. Z łodygi wyrastają liście, które okrywają częściowo różę. Z czasem róża się rozluźnia i na jej obwodzie pojawiają się jasnożółte, drobne kwiaty.  

Jakie wartości odżywcze ma kalafior?

Kalafior jest jednym z najzdrowszych warzyw, które obfituje w cenne składniki. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także potas, magnez, sód, żelazo, miedź, jod, cynk, mangan i fosfor. W kalafiorze znajdują się także karoteny, kwas pantotenowy i nikotynowy, olejki eteryczne (odpowiedzialne za charakterystyczny zapach warzywa) oraz silne przeciwutleniacze. Do tego kalafior składa się aż z 85 proc. wody i ma niewiele kalorii (23 kcal na 100 g). Może więc być stosowany przez osoby, które chcą schudnąć. Kalafior ma również niski indeks glikemiczny (IG = 15), dzięki czemu nie podnosi nagle poziomu cukru we krwi i może być stosowany przez cukrzyków.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Korzyści ze spożywania kalafiora jest wiele. To warzywo nie tylko można wykorzystać w diecie odchudzającej i dla cukrzyków. W kalafiorze znajduje się sulforafan - związek siarki, który ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Substancja ta zawarta w kalafiorze jest pięć razy bardziej przyswajalna niż jej postać pochodząca z suplementów diety. Źródłem sulforafanu są także brokuły, kapusta, brukselka, jarmuż i rzepa. Badania potwierdzają, że spożywanie kalafiora i innych roślin krzyżowych zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty oraz raka pęcherza. Inne związki obecne w kalafiorze - indole - hamują z kolei rozwój raka żołądka, piersi, jelita grubego wątroby i płuc.

Przeciwutleniacze zawarte w kalafiorze działają też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Niszczą m.in. bakterię Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka. Ponadto spożywanie kalafiora minimalizuje także ryzyko schorzeń układu pokarmowego, np. zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku czy chorób wątroby i jelit. Dzięki licznym witaminom i minerałom kalafior korzystnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego oraz na funkcjonowanie mózgu.

Ja wykorzystać kalafiora w kuchni? Jak najlepiej smakuje?

Kalafior może być podawany na różne sposoby. Można go jeść na surowo (maczając go w sosie lub dipie), ugotować czy dodać do sałatek, zup, zapiekanek lub tart. Świetnie też smakuje rozgnieciony na purée, więc z powodzeniem można zastąpić nim ziemniaki. Warto pamiętać, żeby przed ugotowaniem kalafiora, namoczyć go w wodzie z cytryną. Dzięki temu skrócimy czas gotowania warzywa i pozbędziemy się niechcianych insektów, które mogły się zagnieździć między różyczkami. Kalafiora należy gotować krótko, nie dłużej niż przez 3-4 minuty. Wrzucamy go do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Nie gotujmy kalafiora pod przykryciem, gdyż pogarsza się wtedy smak warzywa.

Ugotowany kalafior najlepiej smakuje, gdy zmieszamy go z bułką tartą i masłem. Wystarczy w tym celu umieścić na patelni sześć łyżek bułki i ustawić ją na średnim ogniu. Podprażamy bułkę, co jakiś czas ją mieszając. Gdy będzie złocista, dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy, by połączyło się z bułką. Następnie dodajemy bułkę do kalafiora i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem lub ostrą papryką.

Kto nie może sięgać po kalafiory?

Choć kalafior to bardzo zdrowe warzywo, to nie każdy może po niego sięgać. Wszystkich warzyw kapustnych powinny unikać osoby z chorobami tarczycy. W tych roślinach znajdują się substancje, które blokują wchłanianie jodu z pożywienia. Warto jednak nadmienić, że okazjonalne spożycie kalafiora i innych warzyw krzyżowych nie powinno zaszkodzić niedomagającej tarczycy. Ważne, by jeść go wtedy w umiarze i nie nadużywać. 

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama