Reklama

Jedzenie, które poprawia nastrój. Lista produktów dla dobrego humoru

Gdy czujemy się smutni, źli, zdenerwowani czy przytłoczeni codziennymi sprawami, często odruchowo sięgamy po słodkie lub solone przekąski dla poprawy humoru. Nie tędy droga! Poczucie zadowolenia będzie jedynie chwilowe, a tego typu przysmaki mogą tylko pogorszyć nasz stan w dłuższej perspektywie. Co jeść na poprawę nastroju? Istnieją grupy produktów, które bez wyrzutów sumienia można włączyć do jadłospisu, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Podły nastrój a żywieniowe pułapki

Jedzenie to nie tylko sposób na dostarczenie ciału paliwa. Kojarzone często jest z ogromną przyjemnością, więc nic dziwnego, że to właśnie ono staje się dla wielu osób kołem ratunkowym podczas spadku nastroju. Fast foody, słodycze, słone i smażone przekąski wydają się być błyskawicznym sposobem na wprawienie się w dobry humor. Niestety, to tylko złudzenie.

Szybko pojawią się wyrzuty sumienia. Dotyczy to zwłaszcza osób, które na co dzień starają się ograniczać liczbę kalorii w daniach, by utrzymać prawidłową masę ciała lub stracić na wadze. Co więcej, zazwyczaj takie specjały tylko potęgują uczucie znużenia i zniechęcenia. Powodują duże wahania poziomu glukozy we krwi, mogą prowadzić do mdłości, niestrawności i wzdęć.

Reklama

Dieta na poprawę nastroju: Co powinna zawierać?

Sezonowe wahania nastroju to jedno, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że uczucie głodu również nie sprzyja samopoczuciu. Czujemy się źli, rozdrażnieni, osłabieni, mamy problemy z koncentracją. Z tego względu nie należy oszukiwać organizmu przypadkowymi przekąskami. Posiłki powinniśmy komponować z produktów, które zawierają tryptofan. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się aminokwas niezbędny do wydzielania serotoniny, znanej również jako "hormon szczęścia".

Na tym jednak nie koniec listy składników, które pozytywnie wpływają na nasz humor. Produkty na dobry nastrój powinny być również bogate w:

  • kwas foliowy,
  • kwasy omega-3 i omega-6,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • cynk,
  • selen,
  • żelazo,
  • wapń.

Jedzenie na poprawę nastroju: Węglowodany złożone

Węglowodany bywają przedstawiane w bardzo negatywnym świetle jako winowajcy niepożądanego przyrostu wagi i substancje, które utrudniają proces odchudzania. Trzeba jednak uświadomić sobie, że właściwie zbilansowana dieta nie powinna ich eliminować. Kluczowy jest więc wybór odpowiednich produktów. Okazuje się, że mogą one przynieść bardzo dobre rezultaty pod kątem poprawy samopoczucia nie tylko podczas Blue Monday - najbardziej depresyjnego dnia w roku albo jesiennej chandry.

Zadbajmy o to, by w menu nie brakowało pieczywa z pełnoziarnistej mąki, brązowego ryżu, różnego rodzaju kasz, razowego makaronu oraz płatków owsianych. To skarbnica witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz niwelowania uczucia zmęczenia i znużenia.

Orzechy

Słyną z bogactwa dobroczynnych składników i wyjątkowo pozytywnego wpływu na mózg oraz procesy myślowe. Orzechy okażą się naszą tajną bronią w walce o dobry humor. Są bardzo sycące, więc garść wystarczy, by uciszyć ewentualny głód między posiłkami. Ochota na podjadanie cukierków, ciasteczek i chrupek minie bezpowrotnie, łatwiej będzie panować nad apetytem. Możemy wybierać wśród wielu rodzajów i zajadać je solo lub dodawać do bardziej złożonych potraw.

W szczególności polecane są: orzechy brazylijskie, pekan, włoskie, laskowe, pistacje i nerkowce.

Awokado

Oto owoc, który zasługuje na szczególne wyróżnienie na liście produktów sprzyjających dobremu nastrojowi. W jego składzie dominują nienasycone kwasy tłuszczowe, jest też świetnym źródłem wspomnianego wcześniej tryptofanu. Pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi. Znajdziemy w nim również witaminę E, która hamuje procesy starzenia.

Łatwo będzie uwzględniać awokado w jadłospisie, ponieważ jest wyjątkowo uniwersalne i doskonale sprawdza się jako dodatek do wytrawnych dań. Jeśli jednak bardzo tęsknimy za typowymi słodyczami, awokado połączmy z kakao i zróbmy czekoladowe smarowidło do pieczywa w zdrowej wersji.

Kiszonki

Kiszone ogórki i kapusta zajmują honorowe miejsca w polskiej tradycji kulinarnej. Wybornie smakują, ale zyskały też sławę naturalnych probiotyków. Zadbają o stan jelit i przebieg procesów trawiennych, co też ma niebagatelny wpływ na samopoczucie. Nie ograniczajmy się jednak wyłącznie do tych dwóch produktów. Kisić można cukinię, paprykę, buraki, patisony, marchew, czosnek, cebulę, bakłażany... Inspiracji szukajmy także w innych krajach - koreańskie kimchi to kulinarny przebój ostatnich lat!

Gorzka czekolada

Jedzenie jej w umiarkowanych ilościach pomoże uporać się z ochotą na słodycze, a przy okazji pozytywnie wpłynie na nastrój. Nie oznacza to jednak, że mamy przyzwolenie na spałaszowanie wielkiej tabliczki lub bombonierki w kilka minut. Najwięcej korzyści dla organizmu i samopoczucia ma gorzka czekolada, w której zawartość kakao wynosi co najmniej 70%. Czekolada mleczna, biała, a tym bardziej wyroby czekoladopodobne, idą w odstawkę. Jeśli dokonamy właściwego wyboru, antyoksydanty zawarte w produkcie umożliwią obniżenie poziomu hormonów stresu. 

Polecamy:

Najlepsze koktajle owocowe i warzywne. Pomogą schudnąć

Słodkości o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego warto po nie sięgać?

Pijesz kawę? Sprawdź, co dzieje się z twoim organizmem

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama