Reklama

Jakie właściwości zdrowotne ma zakwas z buraków? Sprawdzony przepis od babci

Zakwas z buraków, znany również pod nazwą kiszonego barszczu, to bardzo zdrowe i pyszne danie. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które wspierają między innymi pracę układu sercowo-naczyniowego i zwalczają anemię. Ponadto posiłek nie jest skomplikowany w przyrządzeniu, a sprawdzony przepis od babci to tylko ułatwi. Jakie właściwości zdrowotne ma zakwas z buraków? Jak go przyrządzić? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.

  • Zakwas z buraków powstaje podczas kiszenia buraków i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.
  • Kiszony barszcz jest bardzo dobry dla serca i usprawnia jego działanie, a także zapobiega zawałom.
  • Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspiera walkę z anemią.
  • Buraki zawierają silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

Czym jest zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to tradycyjne polskie danie, które powstaje podczas kiszenia buraków. Przebieg fermentacji jest zbliżony do tego, który odbywa się w przypadku ogórków kiszonych czy kapusty. Dla wzmocnienia smaku dodaje się między innymi chrzan czy liść laurowy. Z powstałego odczynu można przygotować pyszny barszcz czerwony z jajkiem czy uszkami.

Reklama

Produkt ten jest źródłem wielu witamin, między innymi C. Odpowiada ona za uszczelnienie naczyń krwionośnych i wzmocnienie układu odpornościowego. Ważnym minerałem jest fosfor, który uczestniczy w produkcji energii, a także wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Zakwas z buraków na układ sercowo-naczyniowy

Zakwas z buraków ma nieocenione znaczenie dla serca, gdyż źródłem jest betainy, która nadaje kolor potrawie. Składnik ten stosuje się w przypadku przewlekłych chorób serca i jego niektórych dysfunkcji. Ważnym pierwiastkiem jest potas, który reguluje pracę mięśnia sercowego i zapobiega zawałowi czy migotaniu przedsionków. Ponadto zawarte w burakach azotany zmniejszą ryzyko udaru mózgu, a także obniżają ciśnienie krwi. Pomagają one rozluźnić naczynia krwionośne i usprawnić przepływ krwi.

Zapobieganie anemii

Zakwas z buraków powinny regularnie spożywać osoby cierpiące na anemię. To za sprawą znajdującego się w nim żelaza, a także kwasu foliowego. Składniki te biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Są one odpowiedzialne za przenoszenie tlenu i ważnych składników odżywczych do poszczególnych organów.

W chorobie tej pacjenci często zmagają się z brakiem energii i przewlekłym zmęczeniem. Jedna szklanka kiszonego barszczu dziennie pozwoli nabrać sił do działania. To również za sprawą azotanów przekształcanych w energię, a także węglowodanów.

Zwalczanie stanów zapalnych w organizmie

Regularne picie zakwasu z buraków pomaga w pozbyciu się stanów zapalnych w organizmie. To dzięki działaniu silnych antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. Odpowiadają one za szybsze starzenie się i wzrost ryzyka nowotworowego. Bardzo często ich nadmiar skutkuje pojawieniem się miażdżycy, powodują one uszkodzenie naczyń krwionośnych. Ponadto utlenienie lipidów sprawia, że tłuszcz osadza się na ściankach tętnic, w konsekwencji prowadząc do ich zamknięcia.

Zobacz też: Gotuj jajka w ten sposób. Obierzesz skorupkę bez problemu

Przepis babci na zakwas z buraków

By wykonać zakwas z buraków, potrzeba kilku składników, a także sporych słoików lub szklanych butelek.

Składniki:

  • 1 kilogram buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej,
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umieść buraki ciasno w naczyniu i dodaj kawałki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  2. Wodę wymieszaj z solą i z sokiem z wybranej kiszonki, a potem zalej nią całe buraki.
  3. Naczynia przykryj gazą i nałóż na górę gumę recepturkę, odstaw w suche i ciepłe miejsce na tydzień.
  4. Powstałą pianę zbieraj na bieżąco, zakwas stanie się gotowy, gdy przybierze ciemną barwę.
  5. Gotowy zakwas z buraków przecedź przez sitko i przelej do czystego słoika lub butelki. Do spożycia będzie się nadawać przez kilka tygodni.

Polecamy: 

Co wolno, a czego lepiej nie wkładać do zamrażalnika? Najważniejsze zasady mrożenia produktów spożywczych

Wystarczą 3 składniki i gotowe! Proste i tanie obiady

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama