Reklama

Jakie właściwości ma miód faceliowy? Poznaj jego największy sekret

Miód faceliowy produkowany jest z kwiatów facelii i posiada on wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga łagodzić objawy związane z astmą oskrzelową czy reguluje ciśnienie krwi. Jego częste spożywanie z pewnością przyniesie dużo korzyści dla naszego organizmu. Jakie zalety ma miód faceliowy? W jakich ilościach go spożywać? Dowiesz się z tego artykułu.

  • Miód faceliowy produkowany jest z kwiatów facelii niebieskiej - rośliny wysoko miododajnej.
  • Specyfik wspomaga pracę wątroby, a także reguluje funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • Miód faceliowy warto spożywać codziennie, jedynie diabetycy powinni być w tej kwestii nieco bardziej ostrożni.

Co to jest miód faceliowy?

Miód faceliowy pochodzi z kwiatów facelii i ma on jasnożółtą lub lekko zieloną barwę. Wraz z procesem krystalizacji staje się on nieco jaśniejszy, a jego konsystencja jest bardziej kremowa. Ma delikatny zapach i kwaskowaty smak, a to sprawia, że cieszy się dużą popularnością. Roślina, z której produkuje się miód, to najczęściej facelia błękitna. Uznawana jest za odmianę najbardziej miododajną, dlatego pszczelarze najczęściej właśnie ją wykorzystują do produkcji miodu.

Reklama

Jakie właściwości ma miód faceliowy?

Jak każdy miód, także faceliowy, poleca się w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę czy infekcje bakteryjne. To dzięki zawartości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Drugi ważny składnik to inwertaza, czyli enzym posiadający właściwości bakteriobójcze. Miód faceliowy powinny do swojej diety włączyć także osoby mające słabe kości. W produkcie tym można znaleźć mangan, czyli mikroelement wspierający regenerację tkanki kostnej.

Zobacz też: Zalej wrzątkiem łupiny i pij regularnie przed snem. Wzmacnia organizm, zapobiega chorobom

Wzmocnienie układu oddechowego

Miód faceliowy ma właściwości przeciwalergiczne, dlatego pomaga w łagodzeniu objawów związanych z astmą oskrzelową czy katarem siennym. Oprócz tego obecność glukozy i oksydazy pozwala na zmniejszenie dokuczliwego kaszlu czy chrypki. W czasie zapalenia oskrzeli czy płuc, warto wypić herbatę z dodatkiem miodu faceliowego, przynajmniej raz dziennie. Pamiętaj, by nie podgrzewać miodu powyżej 40 stopni Celsjusza. To sprawia, że traci on ważne składniki i właściwości lecznicze.

Reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego

Kolejną zaletą miodu faceliowego jest to, że reguluje on pracę układu sercowo-naczyniowego. Jego częste spożywanie przyczynia się też do wzmocnienia serca i zapobiegania miażdżycy. To dzięki zawartości potasu i żelaza, które w połączeniu ze sobą wzmacniają mięsień sercowy. Prawidłowe stężenie obu pierwiastków w organizmie chroni przed rozwojem migotania przedsionków czy kołatania serca. Po miód faceliowy powinny też sięgać osoby cierpiące na problemy ze strony układu krążenia.

Wspomaga wątrobę przy zatruciach

Miód faceliowy ze względu na właściwości oczyszczające wspomaga wątrobę przy zatruciach, np. alkoholem. To wszystko dzięki zawartości choliny, która usprawnia proces detoksykacji tego narządu i usuwa z organizmu szkodliwe substancje. Kolejną zaletą miodu z facelii jest to, że zmniejsza złe działanie papierosów i kawy na organizm, związane z toksycznymi substancjami. Warto również wspomnieć o tym, że produkt jest źródłem fosforu. Składnik ten ma niebagatelne znaczenie dla wątroby, a jego niedobry często powodują jej uszkodzenie.

Jak spożywać miód faceliowy?

Miód faceliowy można spożywać na kilka sposobów, między innymi z herbatą czy z przegotowaną wodą. Najlepiej dodać jedną łyżkę do ostudzonego naparu. Wysoka temperatura sprawia, że miód traci ważne składniki odżywcze. Produktem tym można też posmarować kanapki czy potraktować jako dodatek do sałatek, a nawet owsianki. Osoby dorosłe powinny spożywać miód z facelii przynajmniej 15 mililitrów dziennie (to jedna łyżka stołowa). Ostrożniejsze natomiast muszą być osoby chorujące na cukrzycę. Ponieważ specyfik ten ma wysokie stężenie cukru, diabetycy nie mogą pić więcej niż jedną łyżkę co dwa-trzy dni. Oczywiście pod warunkiem unormowanej glikemii i zgody lekarza prowadzącego.

Warto przeczytać:

Domowa nalewka z darów jesieni. Jarzębinówka to sposób na wiele dolegliwości

Jak przechowywać jabłka na zimę? Uniknij straty owoców

Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama