Reklama

Jakie produkty spożywcze przyspieszają spalanie tłuszczu?

O zgrabną sylwetkę warto dbać nie tylko przed zbliżającym się sezonem bikini czy wskutek ambitnych postanowień noworocznych. Nie chodzi przecież o to, by dobrze wyglądać na zdjęciach z wakacji, a o zachowanie dobrej kondycji. Nadwaga i otyłość doprowadzają do wielu poważnych komplikacji zdrowotnych, grożąc m.in. nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, cukrzycą i chorobą niedokrwienną serca. Spalanie tłuszczu nie musi jednak wiązać się z sięganiem po środki farmakologiczne. Istnieją naturalne spalacze tłuszczu, które znaleźć można w każdym sklepie. Nie tylko pomogą pozbyć się niechcianej oponki, ale dostarczą także wielu cennych substancji odżywczych. Zobacz, co warto umieścić na swojej liście żywieniowej.

Spalacze tłuszczu nie tylko dla odchudzania

Reklamy suplementów dostępnych bez recepty kuszą nas spektakularnymi efektami i szybkim spalaniem tłuszczu. Gdy jednak przyjrzymy się dokładnie ich składowi, zauważymy, że wiele substancji znaleźć można w naturalnych produktach. Stawiając na produkty spożywcze, które sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej, zadbamy o różnorodność naszej diety oraz dostarczenie ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które z pożywienia wchłaniają się do organizmu najbardziej efektywnie.

Jak działają produkty, które spalają tłuszcz?

Dokonując wyborów żywieniowych, należy zwracać uwagę na produkty, które zawierają dużą ilość błonnika. Ich główną zaletą jest zapewnienie ciału długo utrzymującego się uczucia sytości. Dzięki temu wyeliminować można podjadanie między posiłkami, które często jest przyczyną pojawiania się niechcianych wałeczków i wzrostu wagi.

Reklama

Produkty, które znajdziesz w naszym zestawieniu, są źródłem pełnowartościowego białka. Bez niego ani rusz, jeśli w diecie redukcyjnej uwzględniasz także intensywne treningi. Liczą się nawet spacery, bowiem regularną aktywność zaczynać warto nawet od najmniejszych kroczków.

Dla skutecznego spalania tłuszczu trzeba wybierać artykuły spożywcze, które pobudzają i przyspieszają metabolizm. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się również kąski, których samo strawienie wymaga od organizmu większych nakładów energii. Przedstawiamy grupy produktów, które spalają tłuszcz, by łatwiej było skomponować codzienne menu.

Zobacz również: Karotenoidy: Właściwości. W jakich produktach występują?

Przyprawy, czyli sekret spalania tkwi w szczegółach

Wyraziste dodatki nadają daniom charakteru, ale przydadzą się także do spalania tłuszczu z brzucha i innych problematycznych części ciała. Na jakich przyprawach dietetycy polecają skupić się w pierwszej kolejności?

Cynamon: Przyspiesza przemianę materii oraz pomaga utrzymywać poziom glukozy we krwi na właściwym poziomie. Zmniejsza apetyt i okazuje się bardzo pomocny, gdy zależy nam na ograniczeniu ilości cukru w herbacie i kawie.

Imbir: Kojarzony z kuchnią azjatycką, pasuje też do bardziej swojskich potraw. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, niweluje uciążliwe wzdęcia.

Kurkuma: Zdążyła już zdobyć opinię jednej z najzdrowszych przypraw świata. Wykazano jej pozytywny wpływ na układ trawienny oraz pracę wątroby. Nie tylko jest bogata w błonnik pokarmowy, ale wspiera przemiany metaboliczne, działa rozgrzewająco i przyspiesza spalanie tłuszczów, ograniczając ich magazynowanie w organizmie.

Chili: W jej składzie na uwagę zasługuje kapsaicyna, czyli substancja odpowiadająca za ostry smak, a także za hamowanie apetytu i mobilizację organizmu do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

Chude mięsa

Są świetnym sposobem na dostarczenie ciału pełnowartościowego białka. Jest ono niezbędne dla budowania mocnych mięśni, kości oraz zębów, ale też dla pobudzenia metabolizmu. W dodatku wybierać można wśród wielu różnych produktów, więc dieta nie musi sprowadzać się wyłącznie do gotowanego kurczaka bez skóry. Warto sięgać także po indyka oraz chudą wołowinę, zwłaszcza polędwicę, rostbef i łopatkę. Chęć spalenia tłuszczu może być doskonałym pretekstem do wprowadzenia do menu większej ilości ryb morskich oraz owoców morza.

Polecamy: Zmęczony? To może być niedobór magnezu

Rośliny strączkowe

Nie rezygnuj ze zgłębiania tajemnic naturalnych spalaczy tłuszczu, jeśli nie jadasz mięsa. Rośliny strączkowe wróciły do łask dzięki rosnącej popularności diet wegetariańskich i nie brakuje pomysłów na ich smaczne przyrządzenie. Doskonałą alternatywą dla mięsa jest fasola, która charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika, jest za to uboga w tłuszcz. Roślina ogranicza magazynowanie wody w organizmie.

Które warzywa działają najlepiej?

Należy dbać o to, by świeże warzywa znajdowały się na talerzu podczas każdego posiłku. Zawierają witaminy, składniki mineralne i inne związki działające dobroczynnie na organizm. Gdy mowa o spalaniu tłuszczu, doskonale sprawdzają się zielone warzywa: sałata, szpinak, brokuły, papryka, brukselka, seler naciowy i szparagi. W diecie powinny znaleźć się marchew i kalarepa. Pamiętajmy jednak o tym, że kaloryczne dressingi albo smażenie zamieniają warzywa w kaloryczne bomby.

Spalanie na słodko - jakie owoce wybierać?

Podczas diet redukcyjnych uważać trzeba na owoce, które zawierają dużą ilość cukru. Część z nich może być jednak bardzo dobrym sprzymierzeńcem w walce o zredukowanie tkanki tłuszczowej. W jadłospisie znajdź miejsce dla grejpfruta, arbuza, jabłka i gruszki.

Chrupanie dozwolone: Zdrowe przekąski

Zdarza się, że masz ochotę coś pochrupać, ale zdajesz sobie sprawę, że paluszki, chipsy i krakersy to bardzo szybka droga do wzrostu wagi. Jest na to rada! Włącz do diety orzechy i migdały. Oczywiście, należy jeść je z umiarem, ponieważ są produktami o wysokiej zawartości tłuszczu. Unikać trzeba również wszelkich solonych przekąsek czy orzechów w posypkach. Zamienić je można na pestki dyni. Niewielka ilość jest w stanie nasycić, a do tego dostarczyć cennych składników, w tym witamin z grupy B.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama