Reklama

Jak zrobić zielone naleśniki?

Zielone naleśniki swój kolor zawdzięczają dodatkowi jarmużu i trawy pszenicznej. Danie to w pomysłowy sposób pomaga „przemycić” trochę „zielonej energii” zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za smakiem trawy pszenicznej czy jarmużu.

Składniki:

2/3 szklanki mąki z ciecierzycy

½ szklanki maki z migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka syropu klonowego

½ szklanki posiekanego jarmużu

1 łyżeczka trawy pszenicznej lub spiruliny

1 i ¼ szklanki mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego

1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

4 łyżki ciepłej wody

olej kokosowy do smażenia

Wymieszaj mielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstaw na chwilę. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę z migdałów i proszek do pieczenia. Jarmuż umyj, osusz i posiekaj na drobno. W blenderze umieść mleko migdałowe, trawę pszeniczną, posiekany jarmuż, syrop klonowy i zmiksuj na dużych obrotach na gładką masę. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj namoczone siemię lniane i ucieraj, aż wszystkie składniki idealnie połączą się.

Rozgrzej olej na patelni. Wlej ciasto naleśnikowe. Smaż na średnim ogniu. Kiedy zobaczysz tworzące się na górze pęcherzyki, ostrożnie przewróć naleśnika na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama