Reklama

Jak zrobić zielone muffinki?

Zielone muffinki są lekko słodkie, wilgotne i zielone dzięki dużej zawartości szpinaku. Jeśli twoje dziecko jest niejadkiem, albo nie wiesz jak zachęcić je do jedzenia zdrowych warzyw, przygotowanie zielonych muffinek będzie doskonałym rozwiązaniem. Przepis jest niezwykle prosty zaś mak szpinaku jest prawie niewyczuwalny.

Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki mielonej sody morskiej

1 duże jajko

¾ syropu klonowego

¾ szklanki mleka roślinnego

¼ szklanki oleju kokosowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

170 g świeżego szpinaku

2 średniej wielkości banany

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę do muffinek wysmaruj tłuszczem. Włóż do foremki papilotki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W blenderze umieść jajko, syrop klonowy, mleko, olej kokosowy i wanilię. Szpinak umyj i dokładnie wysusz. Dodaj do blendera. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Do suchych składników dodaj zieloną masę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na puree. Dodaj do miski. Wymieszaj. Ciasto nakładaj do foremek na ¾ wysokości. Piecz przez około 25 minut. Jeśli wykałaczka po wyjęciu z ciasta będzie czysta muffinki są upieczone. Ciastka możesz przechowywać w temperaturze pokojowej 3 dni. Zielone muffinki doskonale nadają się również do mrożenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama