Reklama

Jak zrobić wegańskie muffinki z żurawiną?

Pyszne, wegańskie babeczki z żurawiną na pewno zachwycą każdego. Są wilgotne, miękkie i niesamowicie smaczne. Żurawinę możesz zastąpić pokruszoną czekoladą.

Reklama

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki owsianej

2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka sody

¼ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli morskiej

¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

otarta skórka z jednej pomarańcz

½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego

½ szklanki cukru kokosowego

½ szklanki żurawiny świeżej lub suszonej

Pomarańczowy syrop:

¼ szklanki soku pomarańczowego

6 łyżek cukru kokosowego

W misce wymieszaj mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, mus jabłkowy i cukier. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Dodaj do suchych składników. Utrzyj na gładką masę bez grudek. Dodaj żurawinę.

Przełóż masę do foremek na muffinki. Piecz przez około 15-20 minut, aż będą złote na wierzchu i delikatnie wyrośnięte. Możesz sprawdzić wykałaczką czy są gotowe, jeśli wykałaczka wychodzi czysta z ciasta to znaczy, że są upieczone. Wyjmij muffinki z piekarnika i ostudź.

Kiedy babeczki się pieką, do garnka wlej sok, dodaj cukier i postaw na średnim ogniu. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty. Odstawa do schłodzenia. Jeśli syrop ma być bardziej gęsty po prostu gotuj go dłużej. Polej muffinki syropem przed podaniem.

Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce, aby zachowały wilgoć.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama