Reklama

Jak zrobić wegańskie mleko bananowe?

Jeżeli nie jesteś zwolennikiem picia zwykłego mleka lub nie możesz przekonać pociech do smaku tego zdrowego napoju, proponujemy mleko bananowe.

Banany są niesamowicie zdrowymi owocami. Są bogate w potas, zawierają mnóstwo witaminy B6 i pektyn, które powodują uczucie sytości przez długi czas, pomagają też w procesie trawienia. Mleko bananowe zawiera wszystkie te substancje. Jest polecane szczególnie przed treningiem, ponieważ utrzymuje poziom cukru na stałym poziomie i daje dodatkową porcję energii.

Dodatkową zaletą tego mleka jest fakt, że wykonasz je samodzielnie w domu, a więc wyłącznie z naturalnych składników. Większość alternatywnych rodzajów mleka jest produktami przetworzonymi, zawierającymi mnóstwo substancji chemicznych. Do samodzielnego zrobienia mleka wykorzystasz z kolei wyłącznie naturalne, surowe składniki.

Mleko bananowe może stać się alternatywą dla zwykłego mleka. Używaj go do płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do ciast lub pij jako samodzielny napój. Nadaje się również do przygotowania owsianki. Jest to również produkt idealny dla wegan, gdyż nie zawiera żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego.

Jak przygotować mleko bananowe?

Potrzebujesz jedynie jednego dojrzałego banana i szklankę wody. Obierz owoc ze skórki i pokrój na mniejsze części. Umieść w kubku do blendowania i miksuj z wodą do uzyskania gładkiego płynu. Jeżeli uznasz, że mleko jest zbyt gęste, możesz dodać więcej wody, jeżeli jest dla ciebie zbyt rzadkie dorzuć pół banana i ponownie zblenduj. Mleko jest już gotowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama