Reklama

Jak zrobić wegański gulasz?

Wegański gulasz z ziemniakami jest wzorowany na klasycznej wersji gulaszu wołowego tylko bez zawartości mięsa. Doskonały smak zapewnia mu dodatek czerwonego wina i pomidorów. Jest niezwykle zdrowy i sycący o niskiej zawartości tłuszczu.

Składniki:

4 i ½ szklanki bulionu warzywnego

1 bardzo duża cebula posiekana

5 dużych posiekanych ząbków czosnku

1 szklanka pokrojonej w plasterki marchewki

¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina

1 kg ziemniaków

1 szklanka purre z pomidorów

2 i ½ suszonych ziół włoskich

2 łyżeczki morskiej soli

½ czarnego pieprzu

świeży rozmaryn i tymianek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka wlej 1 szklankę bulionu dodaj czosnek, cebulę i marchew. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj wino i dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut. Umyj dokładnie ziemniaki i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Nie obieraj ziemniaków ze skórki.

Dodaj resztę bulionu, ziemniaki, purre z pomidorów, włoskie zioła. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś 30-45 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Mieszaj gulasz od czasu do czasu i pilnuj, żeby warzywa się nie rozgotowały. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj rozmaryn i tymianek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama