Reklama

Jak zrobić wegański, czekoladowy syrop do deserów?

Masz ochotę na słodki syrop do kawy albo deseru, a nie chcesz kupować w sklepie niezdrowego produktu? Wypróbuj przepis na prosty,wegański syrop czekoladowy, który jest idealnie słodki, o lekko kremowej konsystencji, po prostu pyszny. Domowy syrop jest idealnym dodatkiem do lodów, ciast i koktajli.

Składniki:

½ szklanki wody

2 łyżki syropu klonowego lub stewii w płynie

½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku

2 łyżki masła kakaowego lub posiekanej wegańskiej gorzkiej czekolady

szczypta soli morskiej

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

W małym rondelku umieść syrop klonowy, wodę, kakao w proszku, masło kakaowe i sól. Umieść garnek na małym ogniu. Doprowadź składniki do wrzenia. Delikatnie ubij masę, aby składniki się połączyły. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.

Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj wanilię. Możesz dodać odrobinę więcej stewii lub syropu klonowego, jeśli syrop czekoladowy wydaje ci się zbyt mało słodki. Syrop jest gotowy do spożycia na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Możesz go również ostudzić, przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli na zimno będzie zbyt gęsty dodaj kilka łyżek mleka roślinnego, aby go rozcieńczyć. Syrop przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Wegański, czekoladowy syrop jest idealnym dodatkiem do lodów, koktajli czy mleka migdałowego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama